Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Gebruik verboden bestrijdingsmiddelen voorlopig toegestaan

Datum nieuwsfeit: 31-05-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

PERSBERICHT

Utrecht, 31 mei 2001

Gebruik verboden bestrijdingsmiddelen
voorlopig toegestaan

De President van de Haagse rechtbank heeft het verzoek afgewezen van milieu- en waterorganisaties*) om het gebruik van elf verboden, maar zogeheten onmisbare bestrijdingsmiddelen stop te zetten. De organisaties zijn zeer teleurgesteld. De omstreden middelen mogen nu in elk geval nog worden gebruikt tot oktober. Dan vindt de bodemprocedure plaats die de organisaties hebben aangespannen tegen de wijziging van de Bestrijdingsmiddelenwet die het gebruik van de elf middelen mogelijk maakt.

De president stelt in zijn uitspraak dat niet aangetoond is dat landbouwbelangen boven milieubelangen zijn gesteld. De organisaties hadden aangevoerd dat het zeer schadelijke gebruik van de allang verboden bestrijdingsmiddelen de belangen van natuur, milieu en drinkwater onevenredig treft. De wetswijziging staat een versoepeling toe van de milieunormen voor deze middelen met een factor tien tot honderd. In dit licht is de conclusie van de president bevreemdend.

Of de elf middelen op de markt blijven, is overigens niet duidelijk. Daarvoor moeten fabrikanten voor 1 juli een aanvraag indienen bij het College voor de Toelating van Bestrijdingsmiddelen (CTB). Anders houdt de toelating automatisch op. De organisaties zullen de eventuele aanvragen scherp bekijken en bij een positief oordeel van het CTB zonodig opnieuw de rechter benaderen.


*) Stichting Natuur en Milieu, Zuid-Hollandse Milieufederatie, Vereniging van Waterbedrijven VEWIN, Waterbedrijf Europoort, Waterwinningsbedrijf Brabantse Biesbosch, Hydron Zuid-Holland
Nadere inlichtingen:
Stichting Natuur en Milieu, tel. 030-2331328: Hans Muilerman (privé 0252-517742), Marijke Brunt (privé 030-2316169) Zuid-Hollandse Milieufederatie, tel.010-010-4765355): Joost Rutteman (privé 010-2131624) VEWIN, tel. 070-4144750: Leo Joosten (privé 06-53267673), Carla Trappenburg (privé 06-53410073)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie