Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Symbool Gerberabloem introductie van Wereld Niet Roken Dag

Datum nieuwsfeit: 31-05-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

P E R S B E R I C H T

Gerberabloem symbool voor Niet-Roken

Introductie op Wereld Niet Roken Dag

Den Haag, 31 mei 2001 Vandaag, op Wereld Niet Roken Dag, wordt de Gerberabloem in Nederland geïntroduceerd als symbool voor niet-roken. Initiatiefnemers zijn de Stichting Volksgezondheid en Roken (Stivoro) en haar moederorganisaties (Astma Fonds, KWF en de Hartstichting). Ondervoorzitter van de Tweede Kamer, Frans Weisglas, heeft in de Tweede Kamer als eerste de bloem ontvangen uit handen van Trudy Prins, directeur van Stivoro.

Passief roken ofwel meeroken is dit jaar het thema van Wereld Niet Roken Dag. Daarvoor is gekozen, omdat jaarlijks een groot aantal mensen overlijdt aan de gevolgen van meeroken. Dat zijn kinderen, partners, gasten en collega s van rokers. De World Health Organisation (WHO), initiatiefnemer van Wereld Niet Roken Dag, dringt daarom aan op het nemen van wettelijke maatregelen die de niet-roker beschermen. Vandaag staat ook de behandeling van de Tabakswet in de Tweede Kamer op het programma. Volgens Stivoro en haar moeders wordt daarin op dit moment onvoldoende aandacht besteed aan met name roken en de werkplek.

Overhandiging Gerbera s

Stivoro en haar moederorganisaties zijn van mening dat zorg voor een gezonde leefomgeving mede een taak is van de overheid. Op Wereld Niet Roken Dag wordt op een vriendelijke en symbolische wijze aandacht gevraagd voor niet-roken. In eerste instantie is dat richting politiek gebeurd. Een delegatie van bestuurs- en directieleden van Stivoro, Astma Fonds, Hartstichting en het KWF heeft vanochtend in de Tweede Kamer de eerste bos Gerbera s overhandigd aan de vice-voorzitter van de Tweede Kamer, Frans Weisglas. Verder kregen ook alle fracties een bos Gerbera s en ontvingen alle kamerleden individueel een Gerbera bij binnenkomst.

Met de actie willen we duidelijk maken dat niet-roken de norm is. Vandaag hebben we dat richting politici gedaan, om hen te wijzen op hun verantwoordelijkheid voor een gezonde leefomgeving. Maar de Gerberabloem kan natuurlijk ook worden gebruikt om iemand die gaat stoppen met roken succes te wensen. Of een collega die niet rookt op het werk te bedanken. En dat laatste kan het hele jaar door. , zegt Trudy Prins, directeur van Stivoro. Zo hoopt Stivoro dat de Gerbera langdurig symbool zal staan voor niet-roken.

Ook virtuele Gerbera s

Om het sturen van een Gerbera makkelijk te maken, is het vanaf vandaag ook mogelijk om iemand virtueel een Gerbera te sturen. Op www.niet-roken.nl staat de Gerbera op een kaart afgebeeld en deze kan direct worden doorgestuurd. Daarbij heeft men keuze uit verschillende begeleidende teksten.

Wereldwijd

Stivoro zou het goed vinden als de Gerbera wereldwijd het symbool wordt voor niet-roken. Onze zusterorganisatie in Noorwegen heeft de Gerbera twee jaar geleden al geïntroduceerd als symbool voor niet-roken. En met succes. Daarom hebben wij die actie nu overgenomen. De WHO ziet wellicht mogelijkheden om de bloem wereldwijd te laten gelden als symbool voor niet-roken. Stel je voor, je stuurt een familielid in Australië een Gerbera omdat die is gestopt met roken en hij weet precies wat ermee wordt bedoeld.

////

Noot voor de redactie,

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie