Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Tussentijdse resultaten jeugd- en onderwijsmonitor Den Bosch

Datum nieuwsfeit: 31-05-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente 's-Hertogenbosch
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente 's-Hertogenbosch

Tussentijdse resultaten jeugd- en onderwijsmonitor (JOM)

do 31 mei 2001

De gemeente heeft een enquête gehouden onder de jeugd van 0 tot en met 24 jaar; de zogenaamde jeugd- en onderwijsmonitor (JOM). Er zijn vragen gesteld over onder meer onderwijsdeelname, vrije tijd en gezondheid. De vragenlijsten zijn ingevuld door ouders/verzorgers van de kinderen tot en met 11 jaar en door jongeren vanaf 12 jaar. Hieronder noemen we de belangrijkste tussentijdse resultaten. In het najaar worden deze uitgebreid met de resultaten van interviews met jongeren, gesprekken met sleutelfiguren en vergelijking met landelijke cijfers. De conclusies gaat de gemeente gebruiken om het jeugd- en onderwijsbeleid zoveel mogelijk af te stemmen op wat er leeft onder jongeren en de ouders en verzorgers van kinderen.

De resultaten

-Onderwijsdeelname
Kinderen hebben een hoge mate van motivatie om aan het onderwijs en het arbeidsproces deel te nemen. In het basisonderwijs verzuimt 8% wel eens. In het voortgezet onderwijs is het ongeoorloofd verzuim 6,6%. Geoorloofd verzuim (ziekte, enz.) is in het voortgezet onderwijs hoog.
-Fysieke gezondheid
Kinderen tot en met 11 jaar zijn in het algemeen gezond, voelen zich goed, zijn gelukkig en opgewekt. De gezondheid verslechtert naarmate de leeftijd vordert.

-Psycho-sociale gezondheid
Alle jongeren tot 17 jaar voelen zich gelukkig, maar bij de groep vanaf 12 jaar nemen deze positieve gevoelens iets af.
-Gezinsomstandigheden en zelfstandigheid
Jongeren tot en met 17 jaar wonen meestal bij hun ouders, van de oudere groep woont meer dan de helft zelfstandig. Ouders rapporteren weinig problemen in de opvoeding.

-Leefstijl
Bij kinderen vanaf 12 jaar neemt roken/alcoholgebruik sterk toe naarmate de leeftijd vordert. Een kwart van de jongens van 12 à 13 jaar drinkt al alcohol, meisjes wat minder vaak. Jongens gokken vaker dan meisjes. Er is een matig gebruik van hasj en marihuana (13% van de 18-24 jarigen gebruikt).

-Sociaal netwerk
Jongeren geven aan voldoende vriend(inn)en te hebben. Vaste relaties nemen toe naarmate de leeftijd vordert.

-Seksualiteit
Geslachtsgemeenschap start bij de leeftijd van ongeveer 14 jaar en neemt toe naarmate de leeftijd vordert.

-Vrijetijdsbesteding en gebruik van voorzieningen Slechts weinig jongeren vervelen zich. Dit aantal neemt enigszins toe naarmate de leeftijd vordert. De grootste groep jongeren sport meerdere keren per week. Meer dan 80% van alle jongeren gaat op vakantie. De jongste groep kinderen heeft een grote verscheidenheid aan vrijetijdsbesteding. De oudere jeugd kijkt elke dag tv, luistert muziek, belt met vriend(inn)en en leest. Brugklassers surfen veel op internet, spelen computerspelletjes en zijn met hun hobby bezig. Jongeren van 12-17 jaar zijn vaak op straat te vinden en oudere jongeren bezoeken discotheek, feestjes, popconcerten en café.
-Leefbaarheid
Ouders zijn ontevreden over de kwaliteit en veiligheid van speelterreinen. Jongeren voelen zich regelmatig buitenshuis onveilig. In het algemeen komt het beeld naar voren dat de oudere jeugd zich vaker schuldig maakt aan strafbare feiten en jongens vaker dan meisjes.

-Toekomstperspectief
Iets minder dan de helft van de 18-24 jarigen heeft al een volledige opleiding afgerond en ongeveer 1/3 heeft een volledige baan. De rest heeft een parttime baan, al of niet in combinatie met een opleiding.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie