Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Vier Ondernemingsraden genomineerd voor Formaatprijs 2001

Datum nieuwsfeit: 31-05-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

FNV

Vier OR-en genomineerd voor de Formaatprijs 2001

De voorbereidingscommissie van de Formaatprijs 2001 heeft uit het sterke veld van 31 inzenders vier OR-en genomineerd voor de Formaatprijs 2001. Deze prijs is ingesteld door FNV Formaat en wordt jaarlijks uitgereikt aan de ondernemingsraad die zich volgens de jury het meest innovatief en resultaatgericht heeft getoond. Aan de prijs is een geldbedrag voor OR-gerelateerde projecten verbonden.

Zowel het aantal inzendingen als de kwaliteit van de inzenders waren beter dan in de twee jaren hiervoor. OR-en zijn steeds vaker betrokken bij strategische onderwerpen en oefenen daardoor aantoonbaar invloed uit op het bedrijfsbeleid.

Genomineerd zijn in willekeurige volgorde:

a. De OR van Kemira Agro/Rozenburg
De OR heeft met visie en overtuigingskracht een haalbaar alternatief voor sluiting van de bedrijven gemaakt. Samen met in- en externe deskundigen is een ondernemingsplan geschreven voor een nieuwe verkoopwaardige productlijn. Waar met name de oudere werknemers van Kemira zich - gesteund door een royaal sociaal plan - neerlegden bij sluiting, kwam de OR op voor de belangen van diegenen die een doorstart verkozen.

b. De OR van ID Lelystad
De bestuurder zag zich voor een moeilijke taak gesteld: snelle herstructurering om een financieel gezonde toekomst veilig te stellen. Hiertoe moesten '100 mensen in beweging komen'. De OR is hierover een convenant met bestuurder en vakbond overeengekomen, waarbij de regie in handen was van de OR. Resultaat is dat een jaar na het afsluiten van het convenant de herstructurering grotendeels is doorgevoerd, zonder negatieve in- en externe gevolgen.

c. Verenigde Tankrederij
Directeur-eigenaar wil de rederij verkopen. De OR vindt samen met de bonden een mogelijke koper en blokkeert via de Ondernemingskamer verkoop aan de voorkeurskandidaat van de bestuurder. De goede contacten met achterban en Raad van Commissarissen maken het mogelijk dat de OR een directeur-eigenaar naar voren schuift en een ondernemingsplan opstelt.

d. Du Pont Nemours
De OR denkt op strategisch niveau mee over personeelsbeleid, CAO, arbeid en zorg en flexwerk. Samenwerken is het streven, maar de OR gaat conflicten niet uit de weg. Vernieuwend is de bijna volledige integratie van de OR met het bestuur, als het gaat om het vormgeven van de sturende elementen bij Du Pont. En dat dan zonder het eigen functioneren en de relatie met de achterban onder druk te zetten.

De genomineerden strijden op 19 juni om de Formaatprijs, die door de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, de heer W. Vermeend, wordt uitgereikt.
Het volledige rapport van de voorbereidingscommissie is op te vragen bij Mirjam van Groenestein van FNV Formaat, telefoon 0348 497384.

31 mei 01 11:32

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie