Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Pinksterweer dit jaar koel en buiig

Datum nieuwsfeit: 31-05-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
KNMI

Het weer nader verklaard

Pinksterweer dit jaar koel en buiig

(links/ actueel weeroverzicht / meerdaagse verwachting) In het algemeen hebben de Pinksterdagen de beste weercijfers van alle feestdagen. Pinksteren wordt dit jaar echter minder fraai met grote kans op buien, winderig weer en relatief lage temperaturen.

Zon en warmte overheersen echter gewoonlijk met Pinksteren, waarvan de uiterste data in de 20e eeuw op 11 mei en 14 juni. Gemiddeld is deze periode de zonnigste van het jaar met dagelijks zo'n 7 à 8 uur zon (soms bijna 15 uur) en een middagtemperatuur van 15 à 16 graden aan zee tot 18 à 20 graden in het binnenland.

Uiteraard kan het weer van jaar tot jaar behoorlijk verschillen, maar de kans op warm weer is in het algemeen tamelijk groot: op 42 eerste Pinksterdagen werd het in De Bilt in de 20e eeuw warmer dan 20 graden, waarvan er 14 zomers waren met temperaturen van 25 graden of hoger. Op slechts 15 Pinksterdagen was het overdag kouder dan 15 graden.

De laatste tropische Pinksteren hadden we in ons land in 1985, toen op 26 en 27 mei temperaturen zijn gemeten van 27 tot 31 graden. Ook in 1979 was eerste Pinksterdag op sommige plaatsen tropisch warm, maar zowel in dat jaar als in 1985 ontaardde de warmte in onweer met plaatselijk tientallen millimeters regen. Zeer warm weer is voor deze tijd van het jaar nog vrij uitzonderlijk en leidt gemakkelijk tot onweer.

Volledig verregende Pinksterdagen zijn echter ook uitzonderlijk, al ligt de laatste natte Pinksteren niet ver in het verleden. Op eerste Pinksterdag 1990 (3 juni) regende het langdurig en viel gemiddeld over het land meer dan 10 millimeter regen.

De waarschijnlijk slechtste Pinksteren uit de geschiedenis beleefde ons land in 1860 toen een zware storm met windstoten van meer dan 120 kilometer per uur op 26 en 27 mei enorme schade aanrichtte. In die tijd bestond er nog geen weersverwachting en was zo'n storm een ramp. Die beruchte Pinksterstorm bracht toenmalig KNMI-directeur Buys Ballot op de gedachte om stormwaarschuwingen te geven, waardoor Nederland als één van de eerste landen een stormwaarschuwingsdienst kreeg.


* Paas- en Pinksterdatum

* Kalender van feestdagen

Index het weer nader verklaard

Laatste wijziging: 31 mei 2001

Harry Geurts, PR & Voorlichting KNMI
Copyright © KNMI

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie