Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Plan voor nieuw gebouw NAA Hilversum in de inspraak

Datum nieuwsfeit: 31-05-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Hilversum
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Hilversum

Plan voor nieuw gebouw NAA in de inspraak

Het Nederlands Audiovisueel Archief (NAA) heeft bij de gemeente een verzoek ingediend voor vrijstelling van het bestemmingsplan Omroepkwartier om op het Media Park nabij de ingang aan de Sumatralaan hun nieuwe gebouw te kunnen realiseren. Burgemeester en wethouders hebben het verzoek besproken en willen aan het plan van het NAA medewerking verlenen. Voordat de gemeente een beslissing neemt over het starten van de procedure zal eerst een inspraakronde worden gehouden. De inspraak vindt de komende maand juni plaats.

NAA

Het Nederlands Audiovisueel Archief (NAA) bestaat sinds 1997. Het NAA heeft als taak om het audiovisuele erfgoed van Nederland te beheren, te conserveren en ter beschikking te stellen aan een zo groot mogelijk aantal gebruikers. Het NAA is het bedrijfsarchief van de publieke omroep. Het NAA wil zijn dienstverlening aan de omroep de komende jaren intensiveren. Daarnaast moet het instituut het landelijke centrum worden voor iedereen die zich wil verdiepen in de audiovisuele geschiedschrijving van de 20ste eeuw in Nederland en in de geschiedenis van de media.

Het NAA is ontstaan uit een fusie van drie audiovisuele archieven en een museum en is daardoor gevestigd in 7 verschillende gebouwen in 5 gemeenten. Om de functie van nationaal instituut waar te maken is één centrale vestiging noodzakelijk.

Het gaat om een gebouw dat een combinatie is van een veilig en professioneel archief, een publieksgericht informatiecentrum, een service-instelling voor professionele gebruikers en groot publiek en een attractief museum. Een gebouw dat een bijdrage levert aan de Nederlandse cultuur en door zijn functie, aantrekkingskracht en verschijning een aanwinst wordt voor de media. In het nieuwe gebouw komen archief- en depotruimten, technische werkruimten, een multimedia bibliotheek, een museum, kantoor en vergaderruimten, een bedrijfs- en publieksrestaurant videozalen en een studiecentrum.

Het plan

Het plan is ontworpen door het architectenbureau Neutelings-Riedijk uit Rotterdam.
De locatie ligt op de hoek van de Insulindelaaan en de Sumatralaan en heeft een grondoppervlakte van ongeveer 10.500 m2. Het maakt onderdeel uit van het Media Park. De locatie vormt aan de zuidkant het gezicht van het Media Park. Het gebouw wordt 26 meter hoog en zal 16 meter diep de grond in gaan. Het aantal bouwlagen varieert vanwege de verschillen in hoogte tussen de museumlagen en ruimten voor archief, opslag en kantoren. Voor het gebouw komt een grote vijver. Onder de vijver moet een parkeergarage van 200 parkeerplaatsen komen. Er komen 5 plaatsen voor touringcars en ongeveer 125 fietsenstallingsplaatsen. Het gebouw komt op ongeveer 50 meter van de dichtstbijzijnde woningen aan de Sumatralaan te liggen en op ongeveer 100 meter van de woningen aan de Insulindelaan. Het project past in het Masterplan Media Park.

De toename van het aantal verkeersbewegingen als gevolg van de NAA zal gering zijn. Een groot aantal werknemers van het NAA werkt immers als op het Media Park. De stroom van de bezoekers komt vooral in de weekeinden. Op de afwikkeling van het verkeer heeft dit weinig gevolg. In het kader van het Masterplan Media Park moet een beslissing genomen over de zuidelijke ontsluiting van het Park. De situering en de verkeersbewegingen van het NAA hebben geen invloed op de uiteindelijke keuze.

Inspraak

De gemeente wil graag uw mening horen over het verzoek en het plan van het NAA. Daarom nodigen wij u uit voor een inspraakbijeenkomst op donderdag 21 juni 2001 om 19.30 uur in het raadhuis. Door de gemeente en NAA wordt een toelichting gegeven op het plan.

U kunt ook schriftelijk meedoen aan de inspraakprocedure. Stuur uw reacties en opmerkingen aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Hilversum, antwoordnummer 1199, 1200 VB Hilversum. U hoeft dan geen postzegel te plakken. Zet op de linkerbovenhoek van de envelop "NAA". Dan komt uw reactie op het juiste bureau terecht. U kunt uw reactie indienen tot 29 juni 2001. Na het verstrijken van de termijn worden de reacties verwerkt in een voorstel. Dit voorstel zal na advies van de commissie voorgelegd worden aan de gemeenteraad. Over de vervolgprocedure wordt u verder geïnformeerd.

Het plan ter inzage

Het verzoek en het plan met bijbehorende stukken en de ruimtelijke onderbouwing kunt u inzien van 1 juni tot 29 juni 2001 bij de receptie van de Dienst Stadsontwikkeling Oude Enghweg 23. Voor telefonische informatie kunt bellen met de heer R. van Wessel van de Dienst Stadsontwikkeling telefoon 035-6292315.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie