Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Veiling van outsider-kunst voor Rembrandt in Leiden

Datum nieuwsfeit: 31-05-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
PERSBERICHT 21 mei 2001

Veiling van outsider-kunst voor Rembrandt
De ontdekking van een bijzonder kunstenaar in Leiden

Outsider-kunst is een vrij recent begrip en omvat de kunst die gemaakt wordt door mensen, die er weliswaar geen broodwinning van hebben gemaakt, maar die wel een zeker niveau bereikt hebben. De 80-jarige Leidenaar Jan Stolte is zo'n outsider-kunstenaar. Al vele decennia werkt hij in stilte aan zijn kunst, die gekenmerkt wordt door een verrassend en inventief materiaalgebruik en een eclectische stijlopvatting. De werken, die in omvang sterk uiteenlopen, hebben een professioneel niveau.

Leiden Promotie VVV werd een half jaar geleden benaderd door Jan Stolte met de vraag of er interesse bestond om zijn werken te veilen, op voorwaarde dat de opbrengst ten goede zou komen aan de ontwikkeling van Rembrandt in Leiden. Gezien de plannen die Leiden Promotie VVV heeft met betrekking tot Rembrandt was zij aangenaam verrast en na raadpleging van diverse kunstkenners werd het aanbod geaccepteerd.

Jan Stolte werd geboren op 8 maart 1921 in Den Haag. In 1928 verhuisde hij naar Leiden, waar hij sindsdien woont. Na de lagere school had hij diverse banen, het langst heeft hij gewerkt bij de Militaire Kledingshop van Defensie. In 1949 trouwde hij, in 1986 werd hij gepensioneerd. De werken van Jan Stolte die op de veiling aangeboden worden zijn uiteenlopend van aard. Het oudste werk is van 1955, het meest recente van 2000. Het vroege werk is traditioneel van aard en getuigt van groot vakmanschap en artistiek inzicht. Gaandeweg zien we echter dat Jan Stolte abstracter gaat werken en steeds meer gaat experimenteren met materialen. Dat leidt tot de verrassende combinaties die kenmerkend zijn voor zijn latere werk. Ieder schilderij en iedere collage heeft een eigen en opvallende signatuur, waarin speelsheid en ernst een unieke combinatie aangaan.

Op donderdag 31 mei zullen de werken van Jan Stolte geveild worden in de Hooglandse Kerk om 21.30 uur. Dinsdag 29, woensdag 30 en donderdag 31 mei zijn de kijkdagen. Iedereen kan de werken in de Hooglandse Kerk bekijken (dagelijks van 11.00 tot 16.00 uur) en bepalen waar hij/zij een bod op uit wil brengen. De veiling is openbaar. De spelregels voor de veiling zijn simpel: op donderdagavond tussen 20.30 en 21.30 uur kan men zich inschrijven met naam, adres en telefoonnummer. Men ontvangt dan een nummer en kan bieden. Bij een toegewezen bod dient op de avond zelf 10% van de verkoopprijs betaald te worden.

Leiden Promotie VVV beschouwt deze veiling als de kick-off van een grootscheepse campagne om gelden te gaan verwerven voor de ontwikkeling van Leiden als geboorteplaats van Rembrandt.

Meer informatie: Leiden Promotie VVV, Bart in 't Veld, 071-5665608

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie