Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Openbaar debat: Mobile future, UMTS als duurzame ontwerpkans

Datum nieuwsfeit: 31-05-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Mobile future - UMTS als duurzame ontwerpkans.
Openbaar debat over de maatschappelijke gevolgen van mobiele telecommunicatie op basis van UMTS en de nieuwe ontwerpkansen vanuit het perspectief van duurzame ontwikkeling.

Achtergrond
In nagenoeg elk West-Europees land zijn de afgelopen twee jaar tegen eneorme bedragen de frequenties voor het nieuwe UMTS-netwerk (Universal Mobile Telecommunications System) geveild. Deze mobiele telecommunicatie met grote transmissiecapaciteit wordt door nagenoeg iedereen beschouwd als een belangrijke technologische ontwikkeling die tot een explosie aan nieuwe producten en diensten zal leiden. Het wordt nu mogelijk om op grote schaal en met grote snelheid bewegende beelden en geluid van zeer hoge kwaliteit te verzenden naar mobiele ontvangers.

Vanuit deze technologische ontwikkeling en de bijbehorende marktdynamiek kan men zich niet alleen de vraag stellen wat het maatschappelijk rendement is van deze ontwikkeling, maar ook hoe deze ontwikkeling vanuit maatschappelijk perspectief geoptimaliseerd kan worden. Welke kansen en mogelijkheden biedt deze ontwikkeling voor nieuwe diensten om daarmee niet alleen de economische effecten te optimaliseren, maar ook de sociale gevolgen en de ecologische gevolgen (Profit, People, Planet).

Het openbaar debat
Twee sprekers zullen hun visie geven op de toekomst met nieuwe mobiele communicatiemogelijkheden:

1. Annti Laaperi, vice-president in Nokia Mobile Phones R&D Strategy Planning

2. Josephine Green, director Strategy and Trends bij Philips Corporate Design

Vervolgens zal een forum van deskundigen kritisch en constructief deze visies tegen het licht houden. Het forum bestaat uit:

Kees Vendrik (Groen Links, lid Tweede Kamer)
Wibo Koole (Consumentenbond, campagneleider Digitale consument) Berent Daan (Directeur Lost Boys, ontwerpers van nieuwe diensten) en een vertegenwoordiger van het RIVM

Deze reacties vormen de aanleiding voor het debat tussen forum, zaal en sprekers onder leiding van Colette Alma, directeur NIDO. Het doel is het maatschappelijk rendement van onze mobiele toekomst te onderzoeken en daarbij vooral de mogelijkheden tot optimalisatie te identificeren. De toekomst van mobiele telecommunicatie kan beschouwd worden als een enorme ontwerpuitdaging!

Datum: 31 mei 2001, 19.30 uur
Locatie: De Rode Hoed, Keizersgracht 102, Amsterdam Entree: Kaarten a Dfl. 15,- (O2 leden gratis) te reserveren via (O2Nederland@O2.org) (of telefonisch 010 - 411 8102). Meer informatie volgt op: www.o2.org

Organisatie:
Het openbaar debat wordt georganiseerd door O2 in samenwerking met Infodrome.

- O2 is de vereniging voor duurzaam ontwerpen met bijna 200 professionele ontwerpers. Elk jaar organiseert O2 een openbare avond met als doel de bekendheid van de vereniging te vergroten en het debat over duurzaam ontwerpen van nieuwe impulsen te voorzien. (www.o2.org)
- Infodrome is een denktank van en voor de overheid. Zij richt zich op de maatschappelijke veranderingen door de toepassing van ICT en de vraag welke response van de overheid op deze veranderingen het meest geschikt is. Infodrome wil allereerst het politieke debat over de nieuwe beleidsstrategie binnen de informatiesamenleving op gang brengen. (www.infodrome.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie