Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Einde bodemsanering Hoornwerkstraat e.o. in Breda

Datum nieuwsfeit: 31-05-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Breda

31-05-2001

Einde bodemsanering Hoornwerkstraat en omgeving
De sanering van de tuinen aan de Hoornwerkstraat, de Slingerweg en de Lunetstraat in de wijk Tuinzigt is afgerond. De voor- en achtertuinen van 72 woningen zijn tot een meter diepte afgegraven en daarna voorzien van schone grond. Deze sanering was nodig vanwege verontreiniging met lood.
Vandaag is de bodemsanering officieel beëindigd. J. de Werd, wethouder milieu, plaatste een plaquette bij de speeltuin in de Hoornwerkstraat. Later dit jaar wordt hier een boom geplant. De bewoners en de uitvoerders van de sanering besloten de werkzaamheden met een feestelijke bijeenkomst in Buurthuis de Meidoorn. De werkzaamheden duurden ruim een half jaar. De totale kosten van de sanering bedragen ongeveer 6.500.000,-.

Tijdens een bijeenkomst met een feestelijke tintje is de bodemsanering officieel beëindigd. De begeleidingsgroep van bewoners die bij de voorbereiding en uitvoering actief was, is opgeheven. Milieuwethouder J. de Werd dankte de leden voor hun inspanningen en het meedenken waardoor het saneringsproces zo goed mogelijk is verlopen. Daarnaast was ook een kleine foto-expositie te zien. De bewoners van de 72 woningen kunnen verder met het inrichten en aanleggen van hun tuinen.

De bodemsanering van de Hoornwerkstraat en omgeving was nodig vanwege de loodconcentraties in de tuinen. In verschillende tuinen bleken de concentraties boven de het toelaatbare niveau. De grenzen zijn opgesteld in overleg met de provincie Noord-Brabant en de Inspectie voor Milieuhygiëne. Ofschoon testen van TNO hebben aangetoond dat het lood niet of nauwelijks door het lichaam wordt opgenomen, is toch besloten tot het saneren van de tuinen. Juist daar bestond de kans op direct contact met de bodem. De sanering startte officieel op 20 oktober 2000, ruim een half jaar later is het herbouwen en herstraten afgerond. De werkzaamheden zijn volgens planning verlopen. Deze week hebben enkele bewoners aandacht gevraagd voor zaken die verbetering vragen. Bij de oplevering zijn die geconstateerd en deze worden door Wonen Breda in overleg met de huurders aangepakt.

De voorbereidingen van de sanering startten in het voorjaar van 2000. De periode van oktober tot december 2000 was nodig voor het slopen van schuren (waarbij ook asbest moest worden verwijderd), garages en tuinafscheidingen en het opbreken van bestrating. Daarna kon het afgraven van één meter grond starten. Het afgraven van de voortuinen waarin zich nogal wat kabels en leidingen bevinden, gebeurde deels met de hand. Onder de laag schone grond is geotextiel is aangebracht. Dit doek voorkomt dat eventueel minder schone grond met de schone bovenlaag in contact komt. In december startte het aanvullen van het zand in de achtertuinen, in februari en maart in de voortuinen. Het opnieuw bouwen van schuren, garages, en tuinafscheidingen en het bestraten nam in totaal enkele maanden in beslag. Ook de openbare bestrating is uitgevoerd, inclusief de verkeersaanpassingen die in enkele straten nodig waren. De sanering is uitgevoerd in opdracht van de gemeente Breda. De directie werd gevoerd door Iwaco en het werk is uitgevoerd door Heijmans Milieutechniek.

Breda, 31 mei 2001

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie