Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Brochure voor iedereen die met mantelzorgers werkt

Datum nieuwsfeit: 31-05-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn

Persberichten :

Met de mantel der liefde

Brochure voor iedereen die met mantelzorgers werkt

31 mei 2001

Bij het Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn / NIZW is de publicatie Met de mantel der liefde verschenen. Deze brochure is geschreven voor professionals die werken met mantelzorgers. De brochure beschrijft oorzaken van ontsporingen in mantelzorg aan ouderen en geeft tips om ontspoorde situaties te verhelpen of -liever nog- te voorkomen.

Vanzelfsprekend
Voor veel mensen is het vanzelfsprekend dat zij voor hun familielid of partner zorgen wanneer deze ziek is. En natuurlijk zorgen de meeste mantelzorgers met plezier voor hun familieleden of vrienden. Maar wat als de zieke niet beter wordt? Als de verzorging steeds zwaarder wordt? Waar taken te zwaar worden kan mantelzorg ontsporen. Frustratie, ergernis en agressie kunnen de kop opsteken. En dan kunnen er harde woorden vallen, of zelfs klappen.

Een voorbeeld
Meneer N. is de laatste tijd zo verward dat hij soms gaat zwerven. Daarom bindt mevrouw N. haar man vast aan zijn stoel wanneer ze even de deur uitgaat. Beiden vinden dat geen gelukkige oplossing, maar ze zijn bang dat meneer N. in een verpleeghuis opgenomen zal worden als ze zijn wegloopneigingen aan de grote klok hangen.

Aan de bel
Ontspoorde mantelzorg ontstaat niet uit opzet, maar uit onkunde, onwetendheid of onmacht. Zowel verzorger als verzorgde lijden eronder. Toch trekken veel mantelzorgers, die eigenlijk wel weten dat zij over de schreef gaan, niet -of veel te laat- aan de bel. Zij zijn bang om beschuldigd te worden, terwijl ze eigenlijk hulp nodig hebben. De auteur wil met de brochure Met de mantel der liefde meer openheid creëren over ontspoorde mantelzorg, zodat voor mantelzorgers de drempel om hulp te vragen lager wordt. Daarnaast geeft de brochure professionals tips over hoe zij hulp kunnen bieden aan mensen die voor een partner of familielid zorgen. Mantelzorgers staan immers vaak onvoorbereid voor hun zorgtaken en kunnen daarom wat begeleiding goed gebruiken.

Bestellen
Met de mantel der liefde. Als mantelzorg aan ouderen ontspoort (38 blz.) is geschreven door Hilde Bakker en kost f 17,50. ISBN 90-5050-759-X en bestelnummer E 223213. De brochure is verkrijgbaar via de boekhandel of te bestellen bij NIZW Uitgeverij, Postbus 19152, 3501 DD Utrecht, telefoon (030) 230 66 07, fax (030) 230 64 91, e-mail (bestel@nizw.nl).

Contact
Afdeling Verkoop, e-mail: (bestel@nizw.nl)

Laatste update: 1 juni 2001

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie