Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Smakelijk Weten: eten, drinken en wetenschap

Datum nieuwsfeit: 31-05-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Smakelijk Weten

een tentoonstelling over eten, drinken & wetenschap

24 mei t/m 30 september 2001 in Museum Boerhaave

Het ontbijt, de lunch, een tussendoortje&

Eten doen we de hele dag door. Het belang ervan is duidelijk, het voorziet het lichaam van energie en bouwstoffen. Sommige mensen gaan zelfs verder. Zij eten niet om te leven, maar leven om te eten. Zover hoeft men echter niet te gaan om toch eens stil te staan bij de bereiding en verwerking van voedsel. Dat kan tot en met 30 september 2001 in het Leidse Museum Boerhaave op een tentoonstelling over eten, drinken & wetenschap: Smakelijk Weten.

In Smakelijk Weten komen over een periode van circa 1750 tot 1950 verschillende aspecten van ons voedsel aan bod. Allereerst de houdbaarheid en de conservering. Dan de kwaliteitsbewaking, waarbij in Nederland een voorname taak is weggelegd voor de Keuringsdienst van Waren. Is alles in orde dan kan in de keuken de bereiding plaatsvinden. De voedselverwerking start aan een liefst fraai gedekte tafel. Ons lichaam doet de rest. De tentoonstelling toont kortom de weg van de provisiekast tot en met de spijsvertering.

De voorwerpen op de tentoonstelling zijn heel divers, sommige fraai, andere bijzonder. Zo is er een gedekte tafel met een koninklijk servies uit Paleis Het Loo, een scala van oude menukaarten en een werkelijk schitterend zilveren kindertheeserviesje uit 1810, maar ook een kokskostuum van Joop Braakhekke. De Keuringsdienst van Waren is vertegenwoordigd met voedingsmonsters en interessante oude meetinstrumenten. Onder de wetenswaardigheden vallen de wasmodellen en de prenten van het spijsverteringskanaal op.

Ook kinderen komen op de tentoonstelling aan hun trekken. In geur- en smaaktests is te ontdekken wat de neus ruikt en wat de tong proeft. Elders in de tentoonstelling is de zuurgraad van eten te bepalen en zijn de calorieën van een genuttigde maaltijd op een hometrainer op te fietsen . Er is ook oud speelgoed, een miniwinkeltje en een kinderfornuis. In de zomervakantie zal er een speciale puzzeltocht zijn voor kinderen t/m 12 jaar.

Bij de tentoonstelling is de catalogus Voedsel voor de wetenschap met een bijdrage van Johannes van Dam, culinair deskundige en restaurantcriticus van Het Parool verschenen. Deze catalogus is voor fl. 15,00 verkrijgbaar aan de balie van het museum.

Op www.museumboerhaave.nl kunt u de persfoto's van Smakelijk Weten vinden (via 'ga direct naar: persfoto's'). Voor meer informatie kunt u contact opnemen via presentatie@museumboerhaave.nl met Rosalie als onderwerp of via tel. 071-5214224 + 612.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie