Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

CDA wil meer duidelijkheid tabaksontmoedigingsbeleid

Datum nieuwsfeit: 31-05-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: CDA
Zoek soortgelijke berichten
CDA

CDA wil meer duidelijkheid tabaksontmoedigingsbeleid

"Het CDA is van mening dat een actief tabaksontmoedigingsbeleid de hoogste prioriteit dient te hebben. Dat de intensivering van voorlichtings- en preventieactiviteiten hier een essentiële bijdrage kunnen leveren. In Tabaksnota II zullen ook op dit gebied nadere voorstellen van de regering worden gepresenteerd. Voorstellen welke naar onze mening in samenhang moeten worden bezien met deze Tabakswet. Er is nog veel onduidelijk, bijv wat de inhoud van de aangescherpte reclamecode is. Ook moet nog de mening van de Europese Commissie over de notificatie van het reclameverbod worden verkregen."

Zo vatte Tweede Kamerlid Siem Buijs zijn bijdrage aan het plenair debat over de wijzing van de Tabakswet, op donderdag 31mei, samen en sloot zijn bijdrage af, met de mededeling dat de CDA-fractie pas over het wetsvoorstel wil stemmen als er duidelijkheid is over deze zaken.

Buijs begon zijn bijdrage als volgt: "Voorzitter, ook het CDA is van mening dat roken een ernstige bedreiging is voor de volksgezondheid, daarover geen enkel misverstand. Het aantal doden t.g.v. roken en de mate waarin een toenemend aantal jeugdigen gaat roken baart ons grote zorgen. Een indringend overheidsbeleid om hierin verandering te brengen is dan ook beslist noodzakelijk."

Zelfregulering en preventiebeleid i.p.v. ge- en verboden "Mijn fractie is het dan ook eens met de hoofddoelstelling van de regering op het gebied van het tabaksontmoedigingsbeleid n.l. te bevorderen dat er minder jongeren beginnen met roken en meer rokers ermee stoppen en dat daarnaast niet-rokers een betere bescherming verdienen. Verschil van mening heeft mijn fractie op de wijze waarop de regering deze doelstelling wil realiseren. Waar de regering er vooral voor heeft gekozen om met ge- en verboden te komen, is de CDA-fractie van mening dat vanuit het oogpunt van gespreide verantwoordelijkheid dit veel eerder plaats zou moeten vinden door zelfregulering en vooral een actief overheidsbeleid gericht op preventie."

De hele bijdrage van Siem Buijs kunt u downloaden door in de rechtermarge op het diskette-icoon te klikken.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie