Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Rattenbestrijding in Nieuwegein leidt tot minder overlast

Datum nieuwsfeit: 31-05-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Nieuwegein
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Nieuwegein

Rattenbestrijding leidt tot minder overlast
De plaagdierenbestrijder van de gemeente Nieuwegein heeft in 2000 zon 30% minder klachten over rattenoverlast binnengekregen dan in 1999. Dit lijkt mede het gevolg te zijn van een preventieve bestrijdingsactie die de gemeente in de wintermaanden heeft gehouden in openbaar groen op die plaatsen die voor ratten aantrekkelijk zijn. De twee jaren daarvoor hebben geen preventieve bestrijdingsacties plaatsgevonden.
Dit staat in het jaarverslag plaagdierenbestrijding 2000. Het college van Burgemeester en Wethouders van Nieuwegein heeft dit jaarverslag onlangs vastgesteld. De gemeentelijke plaagdierenbestrijder bestrijdt overlast door knaagdieren en insecten. Eventuele overlast kan worden gemeld via het gratis nummer van de Servicelijn Stadsbeheer: 0800-0230258. Het bestrijden van ratten en muizen is voor burgers gratis.

Dode dieren
Sinds begin 2000 verzorgt de gemeente op doordeweekse dagen tussen 7.00 en 16.30 uur het ophalen van dode dieren. In 2000 ging het om 77 dode dieren. Ook dode dieren kunnen worden gemeld via 0800-0230258. Voorheen was het ophalen van dode dieren een taak van de Dierenambulance. Nu doet de Dierenambulance het alleen nog buiten kantoortijden. Gewonde dieren worden altijd door dierenambulance opgehaald. De dierenambulance heeft als telefoonnummer 030 - 27 31 600.

Muizen
De plaagdierenbestrijder kreeg in 2000 ongeveer 25% minder klachten over muizen dan in 1999. De gemeente schat echter wel in, dat niet alle mensen met klachten over muizen dit melden bij de gemeente. Sommigen kopen bijvoorbeeld zelf een paar lokdoosjes. Dat is op zich niet verkeerd, maar vaak wordt dan niet gekeken naar de oorzaak van de plaag. Het gevolg kan dan zijn dat een bestrijdingsactie mislukt of dat er meer bestrijdingsmiddel gebruikt wordt dan noodzakelijk is. Ook werken lokdoosjes niet bij de bestrijding van spitsmuizen.

Bijen, wespen, hommels
Het jaar 2000 liet een forse stijging zien van de klachten over de bij (70% ten opzichte van 1999). Niet eerder waren er zoveel klachten van bijen. Het wordt ieder jaar steeds moeilijker om imkers te vinden die deze bijenzwermen willen hebben, omdat het risico bestaat dat deze zwermen bijenziektes hebben. Het aantal klachten over wespen en hommels is behoorlijk teruggelopen ten opzichte van 1999 (15%, respectievelijk 40%).

Financiën
Financieel gezien was het jaar 2000 een goed jaar voor de plaagdierenbestrijding. Het totaal aantal klachten is gedaald (onder meer door het lage aantal klachten over muizen en ratten), terwijl de inkomsten (onder meer uit de bestrijdingscontracten met bedrijven) aanzienlijk zijn gestegen. Hierdoor lijkt het erop dat de plaagdierenbestrijding in staat blijft om ook in de toekomst een aantal gratis diensten te blijven verlenen: het bestrijden van ratten, muizen en onderzoek en advies bij burgers.Invoerdatum 31-5-2001


Copyright © Gemeente Nieuwegein Martinbaan 2
3439 NN Nieuwegein

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie