Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

'Anne' en 'Max' meest populaire kindernamen

Datum nieuwsfeit: 31-05-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
NIPO

'Anne' en 'Max' meest populaire kindernamen

De meest gebruikte jongensnaam in Nederland is op dit moment 'Max' en de meest gebruikte meisjesnaam 'Anne'. Dit blijkt uit een onderzoek dat het NIPO onlangs heeft uitgevoerd. In totaal zijn de namen van 1424 meisjes en 1486 jongens van 0 tot en met 3 jaar vastgelegd. Andere populaire namen die ouders de afgelopen 4 jaar aan hun kinderen gaven zijn onder meer 'Thomas', 'Lars', 'Sanne' en 'Iris'.

Net als 'Max' wordt aan veel jongens tegenwoordig een korte naam van slechts één lettergreep gegeven. Jongensnamen als bijvoorbeeld 'Lars', 'Bas', en 'Tim' worden steeds vaker gebruikt. Opvallend is verder dat de in 1993 en 1995 nog veel gebruikte jongensnamen 'Stefan', 'Michael' en 'Mark' in 2001 nauwelijks meer voorkomen. 'Robin' en 'Jeroen' blijken minder modegevoelige namen en worden in 2001 nog vaak gebruikt.

'Anne' is voor meisjes al langer een populaire naam. Ook in 1993 en 1995 was dit een van de meest gebruikte namen voor meisjes. Dit geldt in mindere mate ook voor 'Iris' en 'Sanne'. De in 1995 nog populaire namen 'Michelle', 'Kimberly' en 'Joyce' hebben echter de afgelopen jaren plaats moeten maken voor onder meer 'Ilse', 'Fleur' en 'Lotte'. Verder is de verscheidenheid aan genoemde meisjesnamen nog altijd groter dan die van jongensnamen.

1 | De meest gebruikte jongens- en meisjesnamen voor kinderen tot en met drie jaar. (Meerdere namen achter hetzelfde rangordecijfer zijn even vaak genoemd)
Jongensnamen
1 Max
2 Thomas
3 Lars
4 Bart / Bas / Rick / Tom
5 Daan
6 Robin / Tim
7 Jeroen / Niels
8 Martijn / Kevin
9 Bram
10 Jasper / Jesse / Luuk / Mike / Wouter

Meisjesnamen
1 Anne
2 Sanne
3 Iris
4 Kim / Tessa
5 Ilse / Lisa / Romy
6 Daphne / Fleur / Emma / Laura / Lotte
7 Amber / Melissa / Nienke
8 Anouk / Demi / Denise / Esther / Julia / Lisanne / Tess 9 Britt / Charlotte / Femke / Isa / Nina
10 Esmee / Eva / Joyce / Lieke / Linda / Lisette / Marieke / Michelle / Puck / Robin

Het veldwerk heeft plaatsgevonden in week 21 (NIPO CAPI@Home).

Bij publicatie of verspreiding graag de bron 'NIPO' vermelden. Voor eventuele vragen over het onderzoek kunt u terecht bij Margriet Nijnens (020-5225 493 of (m.nijnens@nipo.nl)).

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie