Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Proefschrift over besluitvorming rond de Betuwelijn

Datum nieuwsfeit: 01-06-2001
Bron: Katholieke Universiteit Nijmegen
Zoek soortgelijke berichten
Hieronder vindt u een aankondiging van een promotie die in de eerste helft van juni 2001 plaatsvindt aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Plaats van de academische plechtigheid: KUN -Aula/Congresgebouw, Comeniuslaan 2, Nijmegen. Als u meer informatie wenst over deze gebeurtenis kunt u contact opnemen met de Afdeling Communicatie van de KU Nijmegen, telefoon (024) 361 22 30 of 361 60 00

Woe 06-06-2001 Besluitvorming rond de Betuweroute

13:30 uur Drs. P.K. Pestman (Managementwetenschappen)

Titel proefschrift: In het spoor van de
Betuweroute. Mobilisatie,
besluitvorming en
institutionalisering rond een groot infrastructureel project
Promotor: Prof. dr. P. Leroy

Copromotor: Dr. ir. J.P.M. van Tatenhove

Handelseditie: Rozenberg Publishers/Thela Thesis, Amsterdam.
Tel: (020) 623 58 06

Geen ander infrastructureel project heeft de afgelopen jaren zoveel maatschappelijke en politieke belangstelling gekregen als de Betuweroute. Waarom is die besluitvorming zo tumultueus verlopen? Paul Pestman zet in zijn proefschrift uiteen wie de betrokken partijen waren, welke argumenten en strategieën ze gebruikten om de besluitvorming rond de Betuweroute te beïnvloeden en wat hun inspanningen hebben opgeleverd. De promovendus onderzocht tevens wat er van de ervaringen met de Betuweroute is geleerd. Hij concludeert dat er ten aanzien van de manier waarop de nut- en noodzaakdiscussie wordt gevoerd vooruitgang is geboekt. Desondanks dreigt nog steeds het gevaar dat deelbelangen een onevenredig grote rol spelen in de besluitvorming. Afwending van dit gevaar vereist een andere opzet van de besluitvorming. Verder stelt hij dat de besluitvorming rond grote projecten tegenwoordig beter voorbereid wordt wat betreft de inspraak en de zorg voor het landschap. Vooral gemeenten blijken in staat de zorg voor een goede landschappelijke inpassing op zich te kunnen nemen en met tal van creatieve oplossingen te kunnen komen, zo bleek bij de planvorming rond de HSL-Oost. Echter, de herziene Tracéwet dreigt deze ontwikkeling te blokkeren. Deze herziening staat dan ook op gespannen voet met de beleidsdoelstellingen van het ministerie van V&W om een kwalitatief hoogwaardige inpassing van infrastructuur te realiseren.
Paul Pestman (Amsterdam) is als onderzoeker werkzaam bij de Algemene Rekenkamer te Den Haag. E-mail: (p.pestman@rekenkamer.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie