Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Roma vluchtelingen op Cyprus

Datum nieuwsfeit: 01-06-2001
Bron: Ministerie van Buitenlandse Zaken
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Buitenlandse Zaken

www.minbuza.nl/content.asp?Key=416212Aan de Voorzitters van de Algemene Commissie voor Europese Zaken en van de Vaste Commissie voor Buitenlandse Zaken van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Directie Integratie Europa Bezuidenhoutseweg 67 2594 AC Den Haag

Datum 1 juni 2001 Auteur dr. Reinout Vos

Kenmerk DIE 302/01 Telefoon +31.70.348.4867

Blad /2 Fax +31.70.348.6381

Bijlage(n) - E-mail (reinout.vos@minbuza.nl)

Betreft Roma vluchtelingen op Cyprus

Zeer geachte Voorzitters,

Naar aanleiding van vragen over Roma vluchtelingen op Cyprus, gesteld tijdens het Algemeen Overleg met uw commissies op 5 april jl, doe ik u hierbij, zoals toegezegd, de beschikbare informatie toekomen.

Tussen 26 maart jl. en 20 april jl. zijn in totaal 183 Roma vluchtelingen de "groene lijn" overgestoken vanuit het noordelijk naar het zuidelijk gedeelte van Cyprus. De belangrijkste reden die de Roma voor hun vlucht opgeven is de moeilijke economische situatie in het noordelijk gedeelte, die de laatste tijd nog verscherpt is door de financiële crisis in Turkije (in het noordelijke deel is de Turkse lira de dominante munt). In een aantal gevallen lijken ook politieke motieven een rol te spelen. De regering van Cyprus heeft instructies gegeven de vluchtelingen te verzekeren van een behandeling die in overeenstemming is met de Conventie van Genève. Tot op heden zijn 23 vluchtelingen op basis van vrijwilligheid teruggekeerd.

Van mijn kant is het Hoge Commissariaat voor de Vluchtelingen in Genève geattendeerd op de kwestie.

Voor de goede orde zij hier vermeld dat Cyprus in januari vorig jaar, mede in het kader van het EU-toetredingsproces, nieuwe asielwetgeving heeft aangenomen. De Cypriotische wetgeving is nu vrijwel in lijn met de Conventie van Genève. De EU verwacht van Cyprus dat het spoedig een beroepsprocedure bij een onafhankelijke instantie mogelijk maakt voor afgewezen asielzoekers.

De Staatssecretaris van Buitenlandse Zaken,

Dick Benschop

Kenmerk Error! Reference source not found.
Blad /1

===

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie