Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Tentoonstelling over joodse muzikanten voor en tijdens WO II

Datum nieuwsfeit: 01-06-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Persbericht
14 mei 2001

Tentoonstelling

Johnny and Jones; two swinging kids and their fate Het ware verhaal en de oorspronkelijke liedjes van twee joodse muzikanten voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog.
1 juni t/m 14 oktober 2001


De tentoonstelling in de entreehal van het Verzetsmuseum Amsterdam sluit aan bij de nieuwe opera Johnny & Jones van Theo Loevendie die 8 juni in het kader van het Holland Festival in première gaat. De tentoonstelling vertelt het historische verhaal van Nol van Wesel (Johnny) en Max Kannewasser (Jones): twee Amsterdamse joodse jongens, die werkten bij de Bijenkorf en met een Amerikaans accent vrolijke liedjes zongen op swingende jazz-melodieën.

Hun hit Mijnheer Dinges, weet niet wat swing is!! wordt beschouwd als een hoogtepunt van de Nederlandse lichte muziek. Eind jaren dertig waren deze Nederlandstalige jazz-pioniers razend populair bij de jeugd en traden wekelijks op bij de VARA-Radio. Toen de oorlog uitbrak werd hun situatie moeilijker, maar ze bleven ondanks de beperkende maatregelen tegen de entartete jazz-muziek en ondanks de toenemende jodenvervolging swingnummers spelen. Uiteindelijk ontkwamen ook zij niet aan deportatie; aan het eind van de oorlog zijn ze omgekomen in concentratiekamp Bergen-Belsen.

De tentoonstelling geeft een beeld van het aandeel van Johnny and Jones in het culturele leven voor en tijdens de bezetting. Veel bekend en onbekend beeldmateriaal is te zien en natuurlijk zijn er ook veel geluidsfragmenten te horen waaronder hun bekende hits en hun zes liedjes uit Kamp Westerbork. Voor het eerst zal een opname van hun optreden tijdens een besloten Joods huwelijksfeest te horen zijn. Enkele 'masters', die zich tot 1980 in Engeland bevonden, en originele 78-toeren platen zijn in de tentoonstelling te zien en te beluisteren. Het materiaal is verzameld door het modeontwerpers-duo André van Veen en Alexander van den Worm, die model hebben gestaan voor de hedendaagse alter-ego's van Johnny en Jones in de opera.

De tentoonstelling Johnny and Jones is mede mogelijk gemaakt door: Aon Nederland, de Bijenkorf, Claus Accountants, Adviesgroep Kentron, M.N. Léons B.V., VARA.

Johnny & Jones;
two swinging kids and their fate 1 juni t/m 14 oktober

Verzetsmuseum Amsterdam Openingstijden
Plantage Kerklaan 61 di-vr 10.00 - 17.00 uur
1018 CX Amsterdam za-zo-ma/ feestdagen 12.00 - 17.00 uur tel: 020-620 25 35

Meer informatie en beeldmateriaal is verkrijgbaar bij Verzetsmuseum Amsterdam Liesbeth van der Horst / Frédérique van der Stelt
tel: 020-620 25 35 fax: 020-620 29 60 e-mail: (vanderhorst@verzetsmuseum.org)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie