Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Actie in Nijmegen tegen Transportcentrum

Datum nieuwsfeit: 01-06-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
persbericht

Landelijke Groene Grens-Ronde hekelt MTC bij Nijmegen

Manifestatie voor behoud open ruimte

Vrijdag 1 juni starten om 13.00 uur in Nijmegen een aantal activiteiten als Gelders onderdeel van de landelijke Groene Grens-Ronde van Milieudefensie. Met straattheater, muziek, voordrachten en informatiepanelen worden belangstellenden geïnformeerd over de dreigende aantasting van de groene ruimte. Daarbij worden speciaal de plannen voor een grootschalig transportcentrum aan de rand van Nijmegen gehekeld. De manifestatie vindt plaats tussen Koningsplein en Marikenstraat in Nijmegen.

Op 1 juni wordt tevens rond 12.00 uur bij de Waaldijk in Slijk-Ewijk een webcam geïnstalleerd. Daarmee wordt gedurende een dag het bedreigde landschap in de gaten gehouden. Het rivierenlandschap dat zou moeten wijken voor het Multimodaal Transportcentrum (MTC) wordt dan getoond op de website www.milieudefensie.nl en is tevens live te zien tijdens de manifestatie in Nijmegen.

Het MTC zou een grootschalig bedrijventerrein voor de transportsector moeten worden. Een nieuwe containerhaven en verbindingen met A15, A73 en Betuwelijn zijn onderdeel van dit MTC. Het project gaat ten koste van in totaal 500 hectare onbebouwd landschap aan de noordzijde van de Waal. Begin dit jaar is het MTC in opspraak geraakt. Een uitgelekte notitie van de provincie Gelderland toont aan dat bij de voorbereiding van het project sprake is van belangenverstrengeling, ondeugdelijke bestuurlijke controle en overtredingen van Europese regelgeving. Provinciale Staten hebben daarop besloten het Crisis Onderzoek Team (COT) van de Universiteit Leiden een onderzoek in te stellen naar de gang van zaken.
Onlangs heeft een minieme meerderheid van de gemeenteraad van Nijmegen een referendum over Nijmeegse ondersteuning van het MTC af te wijzen. Het ingediende referendumverzoek was feitelijk geldig en werd breed ondersteund. Het Nijmeegs referendumplatform tegen het MTC heeft na het omstreden besluit van de gemeenteraad besloten de komende gemeenteraadsverkiezingen te betitelen als referendum over het MTC.

Wat: manifestatie tegen MTC, voor behoud van groene ruimte Wanneer: vrijdag 1 juni van 13.00 tot 16.00 uur Waar: Tussen Koningsplein en Marikenstraat in Nijmegen

De Groene Grens-Ronde is een initiatief van Milieudefensie. Tijdens een actietoernee van drie weken bezoekt Milieudefensie, in samenwerking met plaatselijke milieugroepen en bewonersorganisaties, in elke provincie een locatie waar de open ruimte wordt bedreigd door plannen voor aanleg van wegen, woningbouw of bedrijventerreinen. De Groene Grens-Ronde is bedoeld als een urgente oproep aan regering en parlement om te laten zien dat als de Vijfde Nota Ruimte Ordening werkelijkheid wordt, het open groene landschap in heel Nederland dichtslibt.
De Groene Grens-Ronde is onderdeel van de landelijke handtekeningen-actie Teken voor de Groene Grens! van. Tijdens de Groene Grens-Ronde worden handtekeningen ingezameld. De handtekeningen voor de Groene Grens vormen een dringend appèl aan de politiek om, nu het nog kan, te voorkomen dat het open, groene landschap zal verdwijnen. Eind juni worden de handtekeningen aangeboden aan regering en parlement.

Voor meer informatie:

- inhoudelijke achtergronden van het Multimodaal Transportcentrum aan de rand van Nijmegen: www.milieudefensie.net/mtc

- informatie over de activiteiten op 1 juni in Slijk-Ewijk en Nijmegen: Alex de Meijer, 024 3561778

- uitgebreide informatie over de landelijke campagne Teken voor de Groene Grens is te vinden op www.milieudefensie.nl of verkrijgbaar via de persvoorlichting van Milieudefensie, telefoon 020 5507333.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie