Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Rechtszaak tegen bezetters kernwapenbasis Volkel

Datum nieuwsfeit: 01-06-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
P E R S B E R I C H T - 31 MEI 2001

Rechtszaak tegen bezetters kernwapenbasis Volkel

Vrijdag 1 juni 2001 moeten twee vredesactivisten zich voor de politierechter in Den Bosch verantwoorden voor de bezetting van de verkeerstoren op de kernwapen-vliegbasis Volkel. De rechtszaak begint om 9.30 in de Arrondissementsrechtbank, Leeghwaterlaan 8, Den Bosch.

Op 6 augustus 2000, 55 jaar nadat de eerste atoombom op de Japanse stad Hiroshima werd gegooid, hebben vier vredesactivisten het terrein van de Koninklijke Luchtmachtbasis Volkel betreden en de verkeerstoren uren bezet. De activisten wilden met hun actie verhinderen dat de F-16's die op Volkel staan, uit zouden kunnen vliegen. De F-16's kunnen gebruikt worden om de B61 kernwapens die op Volkel gestationeerd zijn, te vervoeren en af te werpen.

De activisten wordt ten laste gelegd dat zij het terrein van de basis zonder toestemming hebben betreden, maar ook het wederrechtelijk vernielen, beschadigen en/of onbruikbaar maken van de verkeerstoren.

De activisten beroepen zich op de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof in Den Haag dat in 1996 oordeelde dat het dreigen met of het gebruik van kernwapens in strijd is met het internationaal recht, en ook op de Neurenberg-principes die elke burger verplichten om misdaden tegen de menselijkheid en de voorbereiding daarvan aan te klagen en zo mogelijk te voorkomen.

Krista van Velzen, (26 jaar, uit Prinsenbeek), een van de twee gedaagden: ,,Het zijn opnieuw de verkeerde mensen die voor de rechter moeten verschijnen. het is hoog tijd dat zij die verantwoordelijk zijn voor het kernwapenbeleid zich verantwoorden voor de voortdurende overtreding van het internationaal recht''.

Ook op 13 en op 20 juni moeten vredesactivisten voor de rechter verschijnen. Onder hen bevindt zich Tom Pitstra, Tweede Kamerlid en destijds senator voor Groen Links, Hij is gedagvaard om op 20 juni om 11 uur voor de rechter te verschijnen wegens het betreden van vliegbasis Volkel tijdens een massale burgerinspectie op 1 oktober 1999.

Noten voor de pers:


* Meer informatie bij Krista van Velzen: 070-3803470 of 06-58565791

* Uitvoering achtergrondinformatie op de website www.ddh.nl/vrede/kernwapens/in2000


* Wereldnieuws - gratis krant voor idealisten - ligt nu in de bibliotheek! Omslag - Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling Postbus 81 - 5600 AB Eindhoven Tel. 040-2910295 - E-mail (omslag@omslag.nl) - web www.omslag.nl

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie