Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Petroplus neemt Frisol over

Datum nieuwsfeit: 01-06-2001
Bron: Petroplus International N.V.
Zoek soortgelijke berichten
Petroplus International N.V.

PERSBERICHT Rotterdam, 1 juni 2001

PETROPLUS NEEMT FRISOL OVER

Petroplus International N.V. ("Petroplus"), een van Europa's toonaangevende midstream oliemaatschappijen, kondigt aan in principe tot overeenstemming te zijn gekomen over de overname van Frisol. Frisol, met hoofdkantoor in Zwijndrecht, is leverancier en handelaar op het gebied van stookolie, gasolie, blending componenten en chemicaliën. Petroplus betaalt voor de overname maximaal EUR 20 miljoen.

De Frisol groep verkoopt 3 miljoen ton aan producten met een totale omzet van ruim EUR 450 miljoen op jaarbasis. De groep heeft kantoren in Zwijndrecht, Antwerpen en Hongkong. Er werken 23 medewerkers. Frisol is fysiek leverancier van alle soorten bunkers aan zeeschepen in het ARA-gebied (Amsterdam, Rotterdam, Antwerpen) en in het verre oosten. De groep is tevens actief in de internationale handel in stookolie, marine diesel, gasolie, blending componenten en chemicaliën. Frisol heeft daarvoor contracten met een groot aantal klanten en met diverse grote oliemaatschappijen. Het huidige management blijft tot minstens eind 2003 bij het bedrijf betrokken.

De verwachting is dat deze transactie op 1 juli 2001 zal worden afgerond, nadat de gebruikelijke due diligence heeft plaatsgevonden.

De overname past in de strategie van Petroplus, die gericht is op het verwerven van kernactiviteiten op het gebied van raffinage, marketing en opslag in de West-Europese midstream oliesector. Petroplus verkoopt reeds 16 miljoen ton aan olieproducten per jaar via de eigen marketing organisatie en de activiteiten van Frisol vormen hier een uitstekende aanvulling op. Frisol is onder andere actief in de verkoop van zware stookolie (zogenaamd zwart product), terwijl de huidige Petroplus marketing activiteiten hoofdzakelijk lichtere producten (middeldestillaten) omvatten. Petroplus produceert in haar raffinaderijen jaarlijks 4 miljoen ton aan zware stookolie. De activiteiten van Frisol vormen derhalve een goede aanvulling voor Petroplus.

Petroplus zal de overname voor het grootste deel financieren uit eigen middelen. De uiteindelijke overnameprijs is afhankelijk van het aanwezige eigen vermogen op het moment van overname, en van de winst die in de twee en een half jaar na overname, wordt gerealiseerd. Een deel (circa EUR 6,4 miljoen) van de overname zal betaald worden met nieuw uit te geven aandelen Petroplus. De overname zal direct bijdragen aan de winst per aandeel.

"Deze acquisitie stelt Petroplus in staat om de sterke groei voort te zetten. Petroplus was reeds via haar dochter North Sea Petroleum één van de grootste leveranciers van brandstoffen (middel-destillaten) en smeermiddelen aan de zeevaart, binnenvaart, kustvaart en visserij. Toevoeging van de activiteiten van Frisol aan onze groep breidt die rol in het ARA-gebied nu ook uit naar stookolie voor zeeschepen. Bovendien betekent de overname een aanzienlijke uitbreiding van ons klantenbestand en helpt de expertise van Frisol ons bij de verkoop van stookolie die wij in onze raffinaderijen produceren", aldus Marcel van Poecke, lid van de Raad van Bestuur van Petroplus. Voor de redactie

Profiel Petroplus International N.V.
Petroplus International N.V. ("Petroplus") is een oliemaatschappij, die zich richt op de Europese midstream oliemarkt. De kernactiviteiten van Petroplus zijn olie (raffinage en marketing) en logistiek (voornamelijk opslag). De onderneming heeft zich ten doel gesteld de toonaangevende midstream oliemaatschappij van Europa te worden. Petroplus is eigenaar van de 65.000 bpd raffinaderij in Antwerpen, de 68.000 bpd raffinaderij in Cressier en de 117.000 bpd raffinaderij in Teesside, de grootste producent van Ultra Low Sulphur Diesel (ULSD) in Groot-Brittannië. Petroplus heeft een verkoopvolume van meer dan 16 miljoen ton per jaar, voornamelijk destillaten, en een opslagcapaciteit van 5,0 miljoen m³ door heel West-Europa. Petroplus exploiteert daarnaast onbemande tankstations onder de naam TANGO. Petroplus heeft vestigingen in meer dan 20 landen en hoofdkantoren in Rotterdam, Zug en Hamburg en heeft ruim 1100 mensen in dienst. Petroplus International N.V. is sinds 14 juli 1998 genoteerd aan de Officiële Markt van Euronext Amsterdam.

Midstream oliesector
Midstream is de term die wordt gebruikt voor dat gedeelte van de olieketen, gericht op raffinage van ruwe olie, opslag en groothandelsactiviteiten van olieproducten. De sector heeft zich ontwikkeld in de VS, waar onafhankelijke raffinadeurs als Tosco, Valero Energy, Sunoco en Ultramar Diamond Shamrock in de afgelopen 10 jaar zijn opgekomen. Deze bedrijven hebben momenteel meer dan 25% van de totale raffinagecapaciteit in de VS in handen. De belangrijkste aspecten van hun benadering waren het optimaal gebruik maken van een rationalisatieproces op het gebied van raffinage en marketing in de VS en het overnemen van midstream en retail marketing assets van de grotere oliemaatschappijen voor een fractie van de vervangingskosten. Onafhankelijke oliemaatschappijen zijn in staat de raffinaderijen en andere assets tegen lagere kosten te exploiteren en zo de raffinagemarge te verbeteren. Deze bedrijven zijn met name in staat marges te verbeteren door overheadkosten te verminderen, productie te verhogen en productopbrengsten te verbeteren. Enige maanden geleden heeft Phillips Petroleum een bod op Tosco uitgebracht en recentelijk Valero op Ultramar Diamond Shamrock.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Petroplus International N.V.: Marcel van Poecke, Willem Willemstein Raad van Bestuur
Ton Barten, Director Business Development
010 - 24 25 900

Website : www.petroplus.nl www.petroplusinternational.com

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie