Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Expositie archeologie in stadskantoor Brielle

Datum nieuwsfeit: 01-06-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Brielle
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Brielle


Archeologie in stadskantoor

Van 1 t/m 28 juni zijn er in het stadskantoor twee presentaties te zien over archeologie.|

Eén presentatie toont de opzet van een Europees project PLANARCH, waaraan Nederland, België, Engeland en Frankrijk deelnemen.

De andere presentatie laat zien wat het Bureau Oudheidkundig Onderzoek Rotterdam (BOOR) al 40 jaar op Voorne-Putten doet en hoe er met Brielle wordt samengewerkt.

De gemeente Brielle kent namelijk talrijke waardevolle vindplaatsen uit de Prehistorie, de Romeinse tijd en de Middeleeuwen.

Om de archeologische relicten zo goed mogelijk te beschermen en te documenteren voert de gemeente Brielle sinds 1995 een archeologisch beleid in samenwerking met het BOOR.

Het project PLANARCH is in Nederland uitgevoerd door de Rijksdienst voor het Oudheidkundig Bodemonderzoek, de provincie Zuid-Holland en het BOOR.
In het kader van dit project is één studiegebied uitgekozen: Voorne-Putten.
Het doel van het project is vast te stellen wat de kwaliteit is van archeologische vindplaatsen en in hoeverre ze bedreigd worden door bijvoorbeeld grondwerkzaamheden, nieuwbouw en polderpeilverlagingen. Ook wordt bestudeerd of archeologische waarden voor de toekomst behouden kunnen blijven door ze tijdig op een verantwoorde manier in te passen bij nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen.

De presentatie van PLANARCH en BOOR vindt plaats op een moment dat er in het Nederlandse archeologische bestel veel veranderingen gaande zijn. In 2002 zal er namelijk nieuwe archeologische wetgeving van kracht worden. Daardoor nemen vooral voor gemeenten de taken en bevoegdheden op het gebied van archeologie sterk toe. Veel gemeenten, zoals Brielle, nemen al hun verantwoordelijkheid op het gebied van archeologie door vindplaatsen waar nodig te laten onderzoeken en zoveel mogelijk te behouden.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie