Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Wetgeving stelt gemotoriseerde step gelijk aan bromfiets

Datum nieuwsfeit: 01-06-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Openbaar Ministerie
Zoek soortgelijke berichten
Openbaar Ministerie

Den Haag, 1 juni 2001

Wetgeving stelt gemotoriseerde step gelijk aan brom- en snorfiets "Gemotoriseerde step is geen speelgoed en niet ongevaarlijk"

De step met een verbrandings- of elektromotor, die sinds enige tijd overal in het verkeer opduikt, is geen ongevaarlijk stuk speelgoed, maar een vervoermiddel dat volgens de wet- en regelgeving valt onder de definitie brom- en snorfiets uit het voertuigenreglement. Gebruikers ervan kunnen door de politie worden aangepakt.

Deze waarschuwing komt van mr. J. Spee, hoofd van het Bureau Verkeershandhaving van het Openbaar Ministerie (BVOM). Dit betekent dat een step die op de openbare weg wordt gebruikt, goedgekeurd moet zijn door een erkende keuringsinstantie, in Nederland is dat het RDW Centrum voor Voertuigtechniek. Op dit moment beschikken veel van de stepvoertuigen nog niet over een goedkeuring. Het gevaar is dat dergelijke niet goedgekeurde steps verkeersonveilig zijn.

Deze stepvoertuigen halen een snelheid van ongeveer 16 kilometer per uur en worden aangeprezen als ideaal vervoermiddel voor in de stad. Kopers en verkopers moeten zich echter realiseren dat ze hier niet met een stuk speelgoed te maken hebben, aldus het BVOM.

Mr. J. Spee: ,,Bovendien moeten de steps net als brom- en snorfietsen zijn verzekerd volgens de Wet Aansprakelijkheid Motorrijtuigen. De steps moeten worden voorzien van een verzekeringsplaatje. Deze verplichting geldt overigens ook voor steprijders die hun step gebruiken buiten de openbare weg op openbare plaatsen als een camping of werkterrein. Wie onverzekerd rondrijdt en een ongeluk veroorzaakt met schade en/of letsel aan derden, is zelf voor de kosten aansprakelijk."

Het OM en de politie zullen niet goedgekeurde steps in beslag nemen en ontrekken aan het verkeer. Daarbij kan een boete worden opgelegd die al gauw enkele honderden guldens bedraagt. Ook tegen niet-verzekerde steprijders kan een proces verbaal worden opgemaakt. Ook moeten steprijders zich houden aan de verkeersregels die ook gelden voor de snorfietser. Bij een overtreding van deze regels zal de opgelegde boete gelijk zijn aan de boetes voor snorfietsers.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie