Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie Utrecht: Risico 3e generatie anticonceptiepillen

Datum nieuwsfeit: 01-06-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Universiteit van Utrecht


1 juni 2001, 12:45 uur


Promotie: Vascular effects of second and third generation oral contraceptives: drug-drug, drug-gene and drug-environment interactions.

Mw.ir. J.M. van Kemmeren (Geneeskunde) 12:45 uur

Promotor: prof.dr. D.E. Grobbee, copromotor: dr. A. Algra

Derde generatie anticonceptiepillen zijn ontwikkeld om onder andere hart- en vaatziekten als gevolg van het gebruik van oudere pillen te verminderen. Uit het onderzoek van Jeanet Kemmeren blijkt echter dat het risico van een hartinfarct (arteriële trombose) niet wordt verminderd bij gebruik van deze pillen. Bovendien blijkt dat derde generatie pillen het stollingsmechanisme meer verstoren dan tweede generatie anticonceptiepillen. Dit is mogelijk een verklaring voor het verhoogde risico van 70 procent op veneuze trombose (stolsel in een ader) bij gebruik van een derde generatie ten opzichte van een tweede generatie pil. Op basis van deze gegevens raadt de onderzoekster vrouwen die willen beginnen met de pil aan om een tweede generatie pil te gebruiken. Mocht deze androgene bijwerkingen veroorzaken zoals gewichtstoename en acne dan kan een derde generatie preparaat worden voorgeschreven. Wanneer de betreffende vrouw echter een hoog risico heeft op arteriële of veneuze trombose, kan zij beter voor een andere anticonceptiemethode kiezen.

Gewijzigd:Thursday, May 31, 2001 Johan Vlasblom

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie