Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Celorgaan ontstond meerdere keren opnieuw

Datum nieuwsfeit: 01-06-2001
Bron: Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek
Zoek soortgelijke berichten
Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Celorgaan ontstond meerdere keren opnieuw

Nijmeegse NWO-onderzoekers hebben ontdekt dat hydrogenosomen tijdens de evolutie verscheidene keren zijn ontstaan uit mitochondriën. Hydrogenosomen, 'waterstof vormende lichaampjes', zijn celorganen die waterstof en energie produceren. Ze dienen als alternatieve energievoorziening in organismen die zonder zuurstof leven, zoals schimmels en eencellige organismen behorende tot de protozoën.

De microbiologen denken dat de hydrogenosomen uit mitochondriën zijn ontstaan als gevolg van een drastische ecologische verandering. De protozoën en schimmels die eerst in een zuurstofrijke omgeving leefden, zijn daarbij in een zuurstofloos milieu terechtgekomen. Zonder zuurstof kunnen de mitochondriën geen energie ...

Dit waren de eerste 100 woorden van de door u opgevraagde pagina uit het Nieuwsbank persberichtenarchief. Na betaling kunt u het hele persbericht lezen.
Bent u abonnee? Klik hier om uw wachtwoord op te geven.
Wilt u nu snel binnen tien minuten abonnee worden? Klik dan hier.

Klik hier om het volledige persbericht te lezen
reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie