Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Proefalarm in Capelle a/d IJssel

Datum nieuwsfeit: 01-06-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Capelle a/d IJssel

Proefalarm; op 6 juni loeien de sirenes!

Op woensdag 6 juni aanstaande om 12 uur 's middags loeien in de hele regio Rotterdam-Rijnmond de sirenes. U hoeft hiervan niet te schrikken, er is niets aan de hand. Het gaat om het jaarlijkse landelijke proefalarm van het 'waarschuwings- en alarmeringsstelsel' voor rampen en grote ongevallen, dat ieder jaar op de eerste woensdag in juni wordt gehouden.

Het proefalarm is nodig om te testen of alle sirenes goed werken, maar ook om de bevolking vertrouwd te maken met het geluid van de sirenes. Het geloei van de oude sirenes, die enkele jaren geleden buiten gebruik zijn gesteld, kende iedereen maar al te goed. Die werden iedere maand getest. Dat was nodig omdat het 'mechanische' sirenes waren, die gevoelig waren voor storingen. Met het nieuwe systeem, dat elektronisch is, hoeft dat niet meer. Dat is technisch sterk verbeterd en kan via een computer 'in stilte' worden getest. Maar omdat de sirenes alleen gebruikt worden als het echt nodig is, bijvoorbeeld bij een chemische brand of de dreiging van een gaswolk, zullen ze niet zo vaak worden gebruikt. Om de mensen toch vertrouwd te maken met het geluid, zodat iedereen weet hoe het klinkt als er daadwerkelijk gevaar dreigt, is afgesproken dat de sirenes naast de regelmatige 'stille tests' één keer per jaar luid worden beproefd. Gelijktijdig met het proefalarm zullen de gemeenten hun inwoners informeren hoe zij moeten handelen als de sirenes op een andere dag loeien dan de eerste woensdag in juni. Want dan is er echt iets aan de hand.

Risico's in Rotterdam-Rijnmond
In de regio Rotterdam-Rijnmond staan op dit moment meer dan 200 sirenes, verspreid over 22 gemeenten. In deze regio wonen en werken circa 1,2 miljoen mensen. Het is een gebied vol risico's: een grootstedelijk gebied met de grootste haven ter wereld, intensief verkeer van mensen en goederen, opslag en transport van allerlei gevaarlijke stoffen. Kortom, in Rotterdam en omgeving kan van alles gebeuren waardoor de bevolking gevaar kan lopen. Ieder jaar komen wel enkele grote branden of ongelukken voor, die risico voor mens en milieu opleveren. De brand in een opslagloods met chemische stoffen bij het bedrijf CMI in Rotterdam in 1996, zal bij velen nog vers in het geheugen staan.

In de nabije toekomst zullen in de regio Rotterdam-Rijnmond nog een aantal sirenes worden bijgeplaatst. Daarmee wordt de dekking van het sirenenet nog verder verbeterd. Op plaatsen waar de komende jaren grote nieuwe woonwijken worden gerealiseerd staan nu nog geen sirenes. De Regionale Hulpverleningsdienst Rotterdam-Rijnmond bekijkt, samen met het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, waar in die nieuwe woongebieden extra sirenes moeten worden bijgeplaatst. De overheid zorgt er op deze manier voor dat de bevolking bij gevaar overal in de regio tijdig kan worden gewaarschuwd. Maar de overheid verwacht ook iets van u, namelijk dat u bij een daadwerkelijk alarm de volgende instructies opvolgt, voor uw eigen veiligheid!

ALS DE SIRENE GAAT

Ga direct naar binnen
Sluit ramen en deuren
Zet Radio Rijnmond aan op frequentie 93,4 FM of de kabel

Woensdag 6 juni aanstaande om 12.00 uur wordt het proefalarm dus met geluid getest.
Als inwoner van de gemeente Capelle aan den IJssel kunt u aan dit proefalarm ook een bijdrage leveren, en hiermee aan uw eigen veiligheid! Als u op woensdag 6 juni in Capelle aan den IJssel aanwezig bent, en u bevindt zich buiten op een locatie waar het geluid van de sirenes niet of zeer slecht waarneembaar is, stellen wij het zeer op prijs als u dit aan ons wilt melden. Wij verzoeken u dan om uw reactie te sturen naar (geen postzegel nodig): Gemeentelijke Brandweer Rotterdam
t.a.v. de heer F.E. van Boven (district Oost) Antwoordnummer 40129
3040 VB ROTTERDAM

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie