Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Wetsvoorstel tijdelijke vervanging vertegenwoordigers

Datum nieuwsfeit: 01-06-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerraad
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
Persbericht Ministerraad

1 juni 2001
VOORSTEL GRONDWETSWIJZIGING TIJDELIJKE VERVANGING LEDEN

VERTEGENWOORDIGENDE LICHAMEN

De ministerraad heeft - op voorstel van minister De Vries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties mede namens de minister-president - ingestemd met een voorstel tot wijziging van de Grondwet om een tijdelijke vervanging van leden van vertegenwoordigende lichamen bij zwangerschap of ziekte mogelijk te maken. Door het voorstel kunnen leden van vertegenwoordigende lichamen bij zwangerschap, bevalling of ziekte voor de duur van 16 weken vervangen worden. Het te vervangen lid wordt voor de periode van 16 weken ontslagen als lid, daarna wordt men van rechtswege weer lid. De vervanger verliest na de periode van rechtswege het lidmaatschap. Voor een dergelijke regeling is een wijziging van de Grondwet nodig. Nadat de Grondwetswijziging in tweede lezing is aangenomen, moet de regeling die zal gaan gelden voor leden van het parlement, provinciale staten en gemeenteraden nog worden uitgewerkt. Doelstelling van de regeling is om vrouwen in staat te stellen beter gebruik te maken van het passief kiesrecht. Daarnaast wordt leden van vertegenwoordigende lichamen de mogelijkheid geboden om zich voor een periode van 16 weken te laten vervangen bij ziekte.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

RVD, 01.06.2001
reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie