Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Maatregelen tegen dividendstripping

Datum nieuwsfeit: 01-06-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerraad
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Financiën

Persbericht Ministerraad

1 juni 2001


WETSVOORSTEL MAATREGELEN TEGEN DIVIDENDSTRIPPING EN

REGELING VAN INKOOP VAN AANDELEN IN VERBAND MET
WERKNEMERSOPTIES

De ministerraad heeft ingestemd met het wetsvoorstel `Maatregelen tegen dividendstripping en regeling i.v.m. inkoop van aandelen t.b.v. afdekking van optierechten aan werknemers' dat door staatssecretaris Bos is voorbereid.

Na afloop van de ministerraad van 27 april werden maatregelen tegen dividendstrippinng aangekondigd die in het nu voorliggende wetsvoorstel zijn verwerkt. Verder bevat het wetsvoorstel een regeling om de ongewenste fiscale gevolgen van recente jurisprudentie weg te nemen bij inkoop van aandelen ter afdekking van optieverplichtingen aan werknemers.

Op 21 februari 2001 heeft de Hoge Raad uitspraken gedaan met verstrekkende gevolgen, met name voor de heffing van dividendbelasting en kapitaalbelasting bij inkoop van aandelen ter afdekking van optieverplichtingen aan werknemers. Deze uitspraken zouden leiden tot een door het kabinet niet beoogde lastenverzwaring. Het wetsvoorstel waar de ministerraad vandaag mee heeft ingestemd neemt dan ook de heersende opvatting van voor het arrest tot uitgangspunt. De heersende opvatting was, dat inkoop ter tijdelijke belegging mogelijk is.

De uitspraken van de Hoge Raad hadden ook betrekking op de vennootschapsbelasting. Op dit punt acht het kabinet het resultaat van de arresten van de Hoge Raad evenwichtig. Het kabinet heeft daarom besloten dat het waardeverloop van de ingekochte aandelen en de op die aandelen genoten dividenden niet via de verlies- en winstrekening lopen.

RVD, 01.06.2001




reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie