Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Mei 2001: Zeer warm, zeer zonnig en droog

Datum nieuwsfeit: 01-06-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
KNMI

Keywords: temperatuur, neerslag, zon

Klimatologische Dienst

Laatste nieuws

Overzicht Lente 2001
Geografische overzichten temperatuur & neerslag Maandoverzicht april 2001
Voorlopige normalen De Bilt 1971-2000
Diverse overzichten

Mei 2001:

ZEER WARM, ZEER ZONNIG EN DROOG

Gedurende een groot deel van de maand hadden hogedrukgebieden de overhand waardoor het meestentijds stabiel en fraai weer was.

Met in De Bilt een gemiddelde temperatuur van 14,1 °C tegen 12,3 °C normaal was mei zeer warm. Het aantal warme dagen (maximum van 20,0 °C of hoger) bedroeg er 14 tegen acht normaal. Op 10 mei kwam in De Bilt de eerste zomerse dag (maximum van 25,0 °C of hoger) van dit jaar voor. In totaal werden er drie zomerse dagen genoteerd tegen twee normaal. Landelijk bezien varieerde het aantal zomerse dagen van nul in het noorden tot plaatselijk zes in het zuiden. Opvallend was de invloed van het nog koude zeewater op de maximumtemperatuur in het noordelijk kustgebied in de periode 22 tot en met 28 mei. De maxima lagen er 6 tot 10 °C lager dan in het (zuid)oosten van het land. De landelijk hoogste temperatuur meldde Westdorpe in Zeeuws-Vlaanderen met 27,8 °C op 11 mei. De landelijk laagste temperatuur werd gemeten in Leeuwarden met 1,1 °C op 8 mei.

Gemiddeld over het land scheen de zon 276 uren. Daarmee was de maand zeer zonnig. Vooral gedurende de tijdvakken 9 tot en met 13 mei en 21 tot en met 25 mei scheen de zon in het hele land vrijwel onafgebroken. Van de KNMI-stations was Hoorn (Terschelling) deze maand het zonnigst met 312 uren zon. Het somberst was het in Maastricht met 258 uren zon. In De Bilt scheen de zon 277 uren tegen 197 normaal. Daarmee komt mei 2001 op de negende plaats in de rij van zonnigste meimaanden van de afgelopen honderd jaar. Op de eerste plaats staat 1989 met 331 uren zonneschijn. Op één dag scheen de zon er in het geheel niet; normaal is dat op twee dagen het geval.

Landelijk gemiddeld was de maand met 34 mm neerslag droog. De maandsommen liepen behoorlijk uiteen en namen ruwweg van noordwest naar zuidoost over het land af. Hoorn (Terschelling) had met 65 mm de hoogste maandsom. Arcen (Limburg) had met 13 mm de laagste maandsom. In De Bilt viel 29 mm tegen 61 normaal. De neerslag viel voornamelijk in het tijdvak 14 tot en met 18 mei in de vorm van buien die plaatselijk vergezeld gingen van onweer, hagel en windstoten. Op 14 mei brachten zware buien in Gelderland en Overijssel plaatselijk 20 - 30 mm.

Op de 17e veroorzaakte een actieve storing aan de kust enige tijd een stormachtige wind en in het binnenland plaatselijk zware windstoten. Station IJmuiden noteerde twee uur lang een storm, kracht 9.

Vorig jaar bedroeg in De Bilt de gemiddelde temperatuur 14,7 °C, de hoeveelheid neerslag 85 mm en het aantal zonuren 210.

Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1961 - 1990

De Bilt, 1 juni 2001 - nr 6.

Diverse overzichten:

Geografische overzichten temperatuur & neerslag Wereld Klimaat Informatie
archief maand- en jaaroverzichten van het KNMI met grafieken Gemiddelde maandtemperaturen Beek / Maastricht
Gemiddelde maandtemperaturen De Bilt
Gemiddelde maandtemperaturen De Kooy / Den Helder Gemiddelde maandtemperaturen Eelde
Gemiddelde maandtemperaturen Twenthe
Gemiddelde maandtemperaturen Vlissingen

Klimatologische Dienst

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie