Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

FNV: Exorbitante beloning meerderheid VNO-NCW-bestuur

Datum nieuwsfeit: 02-06-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
FNV


Exorbitante beloning meerderheid VNO-NCW-bestuur

Bestuurders van VNO-NCW doen, als het om de eigen topsalarissen gaat, waar ze zin in hebben. Dit ondanks het feit dat de werkgeversorganisatie haar handtekening heeft gezet onder het zogeheten Akkoord van Garderen.

In deze overeenkomst binnen de Stichting van de Arbeid spraken werkgevers- en werknemersorganisaties af dat de salarissen van topmanagers niet onverantwoord zouden mogen stijgen. `Niet objectiveerbare` beloningsverschillen zouden voortaan uit den boze zijn.

De praktijk leert anders, zo blijkt uit onderzoek van de FNV. De vakcentrale keek naar de topsalarissen binnen twintig ondernemingen. Zij zijn met 90 bestuurders vertegenwoordigd in het dagelijks bestuur van VNO-NCW.

Absolute uitschieter is ABN AMRO (+55%). Op enige afstand volgen andere bovenmatigen als Akzo Nobel (+27%), Philips, KPN (+45%) en Unilever (+34%). De totale bezoldiging (basissalaris en emolumenten) van de in de FNV-analyse opgenomen bedrijven is gemiddeld met 12% toegenomen.

De variatie in de beloning is echter groot. Uit de FNV-cijfers blijkt bijvoorbeeld dat bedrijven als Campina Melkunie (-14), DSM (+3), ING (-9), Shell (-9) en Heineken (0), zich het afgelopen jaar matigden, dan wel redelijk verantwoord gedroegen - tenminste afgaande op hun jaarverslagen.

De FNV gaat met haar bonden bespreken hoe die de buitensporige stijging van topsalarissen kunnen aankaarten bij CAO-onderhandelingen.

Daarnaast wil de vakcentrale ondernemingsraden oproepen de zaak aan de orde te stellen bij directies en Raden van Commissarissen van betrokken bedrijven. Ook gaat de FNV de bonden voorstellen om een zwarte lijst van buitensporigen (individuele bestuurders en bedrijven) op te stellen.

Nederlandse grootste vakcentrale stelt de kwestie zeker aan de orde bij het Voorjaarsoverleg met het kabinet op 18 juni.

Premier Kok sprak in 1999 van "exorbitante zelfverrijking". De FNV verlangt dat deze woorden worden omgezet in daden: een adviesaanvraag aan de Sociaal-Economische Raad (SER) over de inkomensverhoudingen in Nederland. Maar ook maatregelen - bijvoorbeeld in de belastingsfeer - om buitensporige inkomens af te romen.

2 juni 2001

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie