Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Symposium van de Mars Society Nederland

Datum nieuwsfeit: 02-06-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Mars-symposium: nog drie weken

Op 2 juni 2001 organiseert Stichting Mars Society Nederland het symposium "Mars - living planet". De sprekers die voor dit evenement naar de Aula van de TU-Delft komen behoren tot de absolute wereldtop op dit gebied. Naast Mars-goeroe, schrijver en ingenieur Robert Zubrin en terraforming-specialist Chris McKay van NASA's Ames Research Center worden Mauro Messerotti van de Universiteit van Triest en John Karemaker van de Universiteit van Amsterdam verwacht, evenals Don McCoy, Con McCarthy en Didier Schmidt van ESA, de Europese Ruimtevaartorganisatie. Deze specialisten zullen in hun voordrachten de planeet Mars behandelen in al zijn facetten. Daarbij komen niet alleen onbemand en bemand onderzoek op korte en middellange termijn aan de orde, maar ook het vestigen van permanente nederzettingen en het terraformeren van de planeet op de lange en zeer lange termijn.

De vraag of er leven is, of was, op de Rode Planeet is de drijvende kracht achter de internationale onderzoeksprogramma's. Maar ook de mogelijkheid dat Aards leven op Mars zou kunnen gedijen boeit een steeds groter publiek. Mars "leeft", in ieder geval in de geest van veel mensen. Op zaterdag 2 juni 2001, tijdens het symposium "Mars- living planet, georganiseerd door de Stichting Mars Society Nederland, zal een uitgelezen sprekersveld ingaan op heden, verleden en vooral toekomst van de Rode Planeet.

Een overzicht van het programma:

Mars Direct - Dr. Robert Zubrin
Robert Zubrin verbaasde de wereld, inclusief de experts bij NASA (die zijn ideeën inmiddels hebben overgenomen) met zijn Mars Direct-plan, een manier om met hedendaagse technologie een betrekkelijk goedkope bemande vlucht naar Mars mogelijk te maken. Het concept, gebaseerd op een "travel light and live of the land"-benadering, wordt momenteel onderzocht in het Mars Arctic Research Station op Devon Island in Canada.
Zubrin is auteur van "The Case For Mars, the plan to settle the Red Planet and why we must" en "Entering Space - creating a space-faring civilization". Daarnaast schrijft hij regelmatig artikelen in bladen als Scientific American en is hij regelmatig te gast bij onder andere Discovery Channel. Zubrin is president van de internationale Mars Society en directeur van Pioneer astronautics in Boulder, Colorado.

Terraforming - Chris McKay
Terraforming is het zodanig beïnvloeden van het klimaat en de atmosfeer van een planeet dat aards leven er kan gedijen. Nog niet zo lang geleden was dit het exclusieve domein van sciencefiction-schrijvers; tegenwoordig bekijken ook wetenschappers als McKay hoe met relatief eenvoudige middelen een koude en droge planeet als Mars veranderd zou kunnen worden in een vriendelijker oord. McKay is werkzaam bij NASA's Ames Research Center en naast terraforming-specialist ook deskundig op het gebied van mogelijk inheems leven op Mars in heden en verleden.

De planeet Mars - Prof. Dr. Mauro Messerotti
Foto's van de Viking- en Pathfinder-landers laten een vlak, woestijnachtig landschap zien, maar Mars heeft meer te bieden: Grand Canyon's zo groot als Europa, bergen drie keer zo hoog als de Mount Everest en inslagkraters in alle soorten en maten. Mauro Messerotti neemt ons mee naar de Rode Planeet door middel van zijn befaamde animaties gemaakt met het computerprogramma VistaPro. Messerotti is hoogleraar aan de Universiteit van Triest en de grootste Mars-kenner van Italie.

De lange reis naar Mars; kunnen mensen zich aanpassen aan de ruimte? - Dr. John M. Karemaker
Een reis naar Mars duurt op dit moment nog minstens zes maanden. Gewichtloosheid en straling zijn slechts enkele van de problemen die daarbij het hoofd geboden moeten worden. John Karemaker vertelt hoe het menselijk lichaam reageert op lange ruimtereizen en hoe de gevaren bestreden kunnen worden. Karemaker is verbonden aan de Universiteit van Amsterdam en het Amsterdams Medisch Centrum.

Mars Express: het project - Don McCoy
De Europese ruimtevaart-organisatie ESA bereidt momenteel Europa's eerste Mars-missie voor: Mars Express, te lanceren in 2003. Don McCoy vertelt over het ambitieuze project. McKoy is verantwoordelijk voor de assemblage van de Mars Express bij ESTEC in Noordwijk.

Mars Express: de Beagle 2 - Con McCarthy
Met de Mars Express zal een exobiologie-lander meevliegen genaamd Beagle 2. Con McCarthy zal ons vertellen wat het doel van de lander is en of de instrumenten aan boord in staat zullen zijn eventueel Marsiaans leven aan te tonen. McCarthy is Principal Lander System Engineer voor de Beagle 2.

ESA's Initiative on Planetairy Exploration - Dr. Didier Schmidt Er wordt bij ESA al druk nagedacht over de periode na Mars Express. Didier Schmidt geeft een korte toelichting op de verdere plannen van de Europese ruimtevaartorganisatie op het gebied van bemand en onbemand planetair onderzoek. Schmidt is hoofd van ESA's Life Sciences Unit.

Voor de opening, na de afsluiting en tijdens pauzes zullen adembenemende renderingen van Mars vertoond worden, gemaakt door Kees Veenenbos met behulp van het programma Terragen en de MOLA-hoogteinformatie verzameld door Mars Global Surveyor.
Tijdens de pauze's zullen de Stichting Mars Society Nederland en enkele sponsors zich presenteren door middel van standjes. Dit is ook een uitstekend moment om Mars-celebrities in levenden lijve te ontmoeten.

De doelgroep voor dit symposium is breed: van geïnteresseerde leken tot technische wetenschappers, en van studenten tot filosofen. Toegangsprijs is 55 gulden inclusief lunch. Studenten betalen 35 gulden. De aanvangstijd is 10.00 uur - de afsluiting wordt verwacht om 17:15 uur.

Stichting Mars Society Nederland
Van Oldenbarneveltplaats 308
3012 AL Rotterdam
tel: 010-4510776
e-mail: (info@marssociety.nl)
Website: www.marssociety.nl
Symposiumpagina: www.marssociety.nl/symp2001.html

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie