Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Symposium 'Mars: Living Planet' in Delft

Datum nieuwsfeit: 02-06-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Stichting Mars Society Nederland organiseert symposium

2 juni 2001

Stichting Mars Society Nederland organiseert op zaterdag 2 juni in Delft het symposium "Mars: Living Planet"

Op zaterdag 2 juni 2001 vindt in de aula van de Technische Universiteit in Delft het Symposium "Mars:Living Planet" plaats. Tijdens dit evenement, georganiseerd door de Stichting Mars Society Nederland, zullen lezingen gegeven worden door onder andere Robert Zubrin en Chris McKay. Zubrin, voormalig medewerker van Lockheed Martin en NASA, is president van de internationale Mars Society en schrijver van "The Case for Mars" en Entering Space". McKay, werkzaam bij NASA's Ames Research Center, geldt als een van de werelds grootste deskundigen op het gebied van mogelijk leven op Mars. Verder zal de Europese Ruimtevaart Organisatie ESA haar Mars Express-project presenteren en zal Mauro Messerotti zijn computervisualisaties laten zien. Met een andere interessante spreker wordt nog onderhandeld.Stichting Mars Society Nederland is een jonge organisatie die zich actief inzet om het grote publiek kennis te laten maken met Mars, de Rode Planeet. Ons doel is om langs deze weg bij te dragen aan de eerste bemande Marsexpeditie.

In Nederland proberen wij de Rode Planeet en haar mogelijkheden onder de aandacht te brengen van een zo breed mogelijk publiek. Nederlandse media blijken belangstelling te hebben voor ons streven. Meerdere malen is er tijd en plaats ingeruimd voor woordvoerders van onze organisatie.

Zelf beheren wij de website www.MarsSociety.nl (meer dan 200 bezoekers per dag), en geven wij maandelijks "Voorwaarts Mars!" uit, een elektronisch magazine met de laatste wetenswaardigheden over ruimtevaart en onderzoek met betrekking tot Mars. Het aprilnummer van "Voorwaarts Mars!" werd naar meer dan 400 e-mailadressen gestuurd.

Stichting Mars Society Nederland is een zelfstandige afdeling van de internationale Mars Society. De moederorganisatie werd in 1998 opgericht door Robert Zubrin. Zijn "Mars Direct" behelst een relatief goedkoop plan voor het sturen van mensen naar de Rode Planeet, en is overgenomen door de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA als basis in de planvorming voor bemande reizen naar de planeet Mars.

Ook de moederorganisatie geeft voorlichting aan het grote publiek d.m.v. lezingen en een website (www.MarsSociety.org). Daarnaast houdt zij zich intensief bezig met het bedenken en uitvoeren van onderzoeksprojecten, zoals het Flashline Mars Arctic Research Station op Devon Island. Op deze basis, gesitueerd in het Canadese Noordpoolgebied, kunnen astronauten en wetenschappers trainen en experimenteren in een gebied dat geologisch en klimatologisch veel overeenkomsten vertoont met Mars.

Stichting Mars Society Nederland houdt op zaterdag 2 juni een symposium met als thema "Mars: Living Planet", waarbij een uitgelezen sprekersveld zal aantreden in de Grote Aula van de TU Delft.


- Chris McKay zal spreken over de mogelijkheden Mars te terraformen, dat wil zeggen een klimaat en een atmosfeer te geven waarin mensen zonder hulpmiddelen kunnen leven. McKay is medewerker van NASA's Ames Research Center en geldt als een van de grootste deskundigen op het gebied van mogelijk Marsiaans leven.
- Robert Zubrin zelf zal zijn Mars Direct-plan presenteren, zijn voorstel voor een goedkope bemande Marsmissie. Zubrin werkte onder andere bij Lockheed Martin en is tegenwoordig directeur van Pioneer Astronautics. Hij is president van de Mars Society en schrijver van "The Case for Mars" en "Entering Space".
- Wij worden gesteund door de Europese ruimtevaartorganisatie ESA, die haar Mars Express project uiteen komt zetten. (zie ook het verhaal van de projectleider Rudolf Schmidt in de National Geographic van februari).
- Mauro Messerotti zal dieper ingaan op de landschappen die op Mars te vinden zijn. Messerotti is hoogleraar aan de Universiteit van Triest en een van de grootste Marskenners van Italië; hij is ook zeer vaardig in het maken van visualisaties van het oppervlak van Mars met behulp van het programma Vista-Pro
- Met een vijfde spreker zijn we nog in onderhandeling.
De doelgroep voor dit symposium is breed: van geïnteresseerde leken tot technische wetenschappers, en van studenten tot filosofen. Toegangsprijs is 55 gulden inclusief lunch. Studenten betalen 35 gulden.

Stichting Mars Society Nederland
Van Oldenbarneveltplaats 308
3012 AL Rotterdam
email: (info@marssociety.nl)
Frans Blok / Artemis Westenberg

Telefoon: tel: 010-4510776

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie