Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Turkse jeugd Rotterdam maakt fotografisch document

Datum nieuwsfeit: 02-06-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Rotterdam
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Rotterdam

Turkse jeugd maakt fotografisch document

In de Rotterdamse Laurenskerk is vanaf zaterdag 2 juni de tentoontelling "Door de ogen van kinderen" te zien. Een bijzondere tentoonstelling van Turkse kinderen die de afgelopen maanden foto's hebben gemaakt van hun eigen leefomgeving in Turkije na de verschrikkelijke aardbeving in Turkije nu bijna twee jaar geleden. De rondreizende tentoonstelling was eerder te zien in, uiteraard, Turkije, Oostenrijk, Duitsland en Japan.

In augustus is het twee jaar geleden dat een krachtige aardbeving in het westen van Turkije veel menselijk leed veroorzaakte en een verwoest gebied achterliet. Het leven van duizenden mensen werd letterlijk en figuurlijk door elkaar geschud. Er waren doden en gewonden, waaronder veel kinderen.

"Stel je voor. Het is midden in de nacht. Plotseling word je wakker van een enorm kabaal. Je bed schudt heen en weer. De muren scheuren. Alle lichten in de straat gaan uit. Overal om je heen hoor je gegil." Dit beeld is vanaf 17 augustus 1999 drie uur 's nachts in het geheugen gegrift van vele Turkse kinderen. Hun wereld schudde door elkaar: letterlijk en figuurlijk. Mensen lagen onder het puin. Duizenden doden en gewonden. Iedere levende na de ramp kende wel een dode door de ramp.
Na de aardbeving leefden velen lange tijd in tenten. Bijna alles moest opnieuw opgebouwd worden en iedereen moest leven met een nieuwe situatie.

Om de jongeren te helpen hun traumatische ervaringen te verwerken, organiseerden enkele professionele fotografen uit Instanbul een fotoworkshop voor de jeugdige inwoners van Izmit, één van de zwaar getroffen plaatsen. Als de jongeren nu eens fotograferen wat ze meemaken, dan zou dat zeker helpen bij de verwerking van hun akelige ervaringen, was de gedachte achter de workshop. Meer dan honderd jonge fotografen van acht tot zeventien jaar hielden drie maanden lang een camera in de aanslag. Samen zorgden ze voor een fotografisch document van hun veranderde leven na de aardbeving. Van hun nieuwe leven.

De tentoonstelling "Door de ogen van kinderen" bestaat uit ongeveer tachtig zwart-wit foto's en zijn tot en met 13 juni te bezichtigen in de Laurenskerk. De fotoworkshop in Turkije werd gefinancierd en georganiseerd door Dayanisma gönüllüleri (Vrijwilligers in solidariteit) en Enfants du monde - Droit de l'homme.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie