Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Vaarexcursies Ilperveld

Datum nieuwsfeit: 03-06-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Juni-excursies in natuurgebied
Het begint te zomeren in het Ilperveld

Waar kun je de seizoenswisseling het sterkst ervaren? Dat is niet in de stad of een woonwijk. Dat is in het Ilperveld. In de vroege zomer veranderen de kleuren van dit natuurgebied van frisgroen naar weelderig groen. Verder wordt het Ilperveld gekleurd door het geel van de moerasrolklaver, het helblauw van het moerasvergeetmenietje en het wit van moeraswalstro. Het anders zo open en weidse Ilperveld verandert tijdens de overgang van voorjaar naar zomer in een besloten, intiem landschap. Wie door de vele sloten van het veld vaart, weet zich verscholen achter hoge rietkragen en bloemrijke oevers. Zin om dit zelf te gaan zien en mee te maken? Dat kan. In de maand juni organiseert Het Noord-Hollands Landschap in samenwerking met het IVN acht bijzondere excursies. Beperkingen vanwege mond- en klauwzeer zijn er gelukkig niet meer.

Vroeg dag
Zondag 3 juni, zondag 10 juni en zondag 24 juni varen de schipper en de gids samen met de bezoekers in alle vroegte door de sloten van het Ilperveld. Het vroege tijdstip van de drie excursies, 3 juni om 7.00 uur en 10 en 24 juni om 8.00 uur, staat garant voor vele vogelgeluiden en een weldadig besef van zondagsrust. Met de verrekijker mee kunnen de vogels ook gespot worden. Ongeveer drie uur later keren de deelnemers terug naar het Bezoekerscentrum. Zowel op zondag 10 juni als op zondag 24 juni kunnen langslapers hun kans inhalen en om 13.30 uur afvaren.

Leerzame avondpicknick
Het ontstaan van Nederland is het thema van de workshop op vrijdag 8 juni. David Sluis en Jan van Steijn nemen belangstellenden mee voor een reis in de tijd. Tienduizenden jaren landschapsgeschiedenis passeren de revue, waarin onder meer de spectaculaire daling van westelijk Nederland een belangrijke rol speelt. Het verhaal over het ontstaan van dit landschap wordt geïllustreerd met dia's en een vaarexcursie naar De Tien Akkers, één van de vele eilandjes die het Ilperveld rijk is. Daar verrichten we een bescheiden grondboring om fossiele planten te bestuderen. Gegeven het tijdstip van de aanvang van de workshop, 18.00 uur, vormt de picknick met Waterlandse producten ongetwijfeld een welkome onderbreking. Graag vóór 18.00 uur aanwezig zijn. Rond 22.30 uur wordt de workshop afgesloten met koffie of thee.

Helder water
Zowel op zaterdag 16 als zondag 17 juni, aanvang 13.30 uur, stappen de bezoekers tijdens de vaarexcursie uit op een van de vele eilandjes van het veld. Dit ter lering en vermaak. De gids steekt namelijk op het eilandje Kattendarmerbos van wal met een verhaal over het belang van gebiedseigen water. Met eigen ogen meten we wat de verrassende resultaten zijn van afsluiting van het water in het Ilperveld voor water van buitenaf. Zoals het zich voorlopig laat aanzien is het gebiedseigen water ook belangrijk voor de zwarte sterns, waarvan er enkele paren in het veld zijn gesignaleerd.

Goed om te weten
De excursiebootjes zijn niet overdekt. Honden mogen niet mee. Het is aan te raden om zelf wat te eten en te drinken mee te nemen (behalve bij de picknick van 8 juni). Evenals warme- en/of regenkleding en waterdicht schoeisel of regenlaarzen. Een verrekijker en/of fototoestel komen goed van pas. Bij slecht weer kan de excursie worden afgelast. Hierover wordt twee uur van tevoren besloten. Bent u beschermer van Het Noord-Hollands Landschap, vergeet dan uw Beschermerspas niet.
Reservering voor excursies en workshop is noodzakelijk. Dit kan op werkdagen en op zaterdag in de Informatiewinkel van het Noord-Hollands Landschap, telefoon 0251-362 762 en op zondag in het Bezoekerscentrum, telefoon 020-4825520.

De kosten van de gewone excursies bedragen f 5,00 voor kinderen t/m 12 jaar, f 7,50 voor leden of beschermers van De Landschappen en f 12,50 voor niet-leden. Kosten voor de workshop met picknick van 8 juni: f 30,-- voor leden, f 35,-- voor niet-leden.

Het Bezoekerscentrum ligt aan de westkant van het Noordhollandsch Kanaal, tegenover het dorpje Watergang. Met het openbaar vervoer is het Ilperveld bereikbaar met Connexxion-bussen vanuit Amsterdam en Purmerend. Zo stoppen buslijnen 100 en 107 in Het Schouw waar een pontje is. Vandaar is het 1700 meter wandelen naar het noorden. Info openbaar vervoer: 0900-9292. Landsmeer is met de auto makkelijk te bereiken vanaf de Ringweg rond Amsterdam (A10) afslag Landsmeer, in het centrum van Landsmeer, voorbij de Rabobank, rechts de Van Beekstraat in, bij het kanaal linksaf. Natuurlijk kan men ook de pontjes nemen over het Noordhollandsch Kanaal bij het Schouw of in Ilpendam.


Voor inlichtingen over bijgaand persbericht kunt u contact opnemen met Johan Stuart, voorlichter Het Noord-Hollands Landschap, 0251-362 747, mobiel 06-53129644, of met de beheerder van het Ilperveld, Jan van Steijn 06-10772312. Er zijn dia's of foto's van het gebied beschikbaar. Castricum, mei 2001.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie