Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

GS Utrecht voor meer samenwerking in de randstad

Datum nieuwsfeit: 04-06-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Provincie Utrecht

Persbericht
991692000

GS onderschrijven notitie 'NL/EU van Randstad naar Metropool Op naar meer samenwerking in de Randstad

Het college van GS onderschrijft van harte de notitie om de samenwerking in de Randstad te intensiveren. De commissarissen van de Koningin van Noord-Holland, Zuid-Holland, Flevoland en Utrecht en de burgemeesters van Utrecht, Den Haag, Amsterdam en Rotterdam hebben deze notitie kortgeleden opgesteld. Zij stellen een samenwerkingsverband voor, waarin de partners vanuit gelijkwaardige posities deelnemen. Het Utrechtse college ziet, net als de schrijvers, dat de Europese eenwording voor de Randstad kansen n bedreigingen oplevert en dat de Randstad haar internationale positie alleen kan handhaven als op die kansen en bedreigingen adequaat wordt gereageerd. 'Krachtige samenwerking en een bestuurlijk netwerk vormen' zijn de sleutelwoorden, volgens GS van Utrecht. Daarbij gaat het niet alleen om ruimtelijke ordeningsvraagstukken, zoals tot nu toe in de randstadsamenwerking, maar ook om allerlei andere onderwerpen als mobiliteit en transformaties in de grote steden of gerichte samenwerking tussen universiteiten, hogescholen en wetenschappelijke instituten.

Randstad heeft eigen agenda
GS hopen dat deze nieuwe constructie kan leiden tot chte samenwerking daar hoort ook bij de bestuurlijke agenda voor de Randstad wordt bepaald door de samenwerkende partijen. Tot nu toe is er vanuit Randstadverband vooral gereageerd op beleidsnota's van het Rijk en wordt te weinig initiatief genomen door de gezamenlijke steden en provincies. In de notitie wordt voorgesteld dat de randstad-overheden regelmatig met het Rijk -onder leiding van de minister president- over een breed palet van onderwerpen spreken. Of zoals gedeputeerde Korthuis het formuleert: "Het Utrechtse college vindt het belangrijk om zaken op Randstadniveau goed te regelen: het nieuwe samenwerkingsverband maakt het mogelijk om met het Rijk overleg te voeren over zaken die voor het totale gebied van belang zijn. En liefst ook met een financile prikkel die de Randstadsamenwerking stimuleert."

Het college spreekt over dit onderwerp met de statencommissie Bestuur en Middelen op 18 juni aanstaande.

Voor meer informatie over dit bericht kunt u zich wenden tot Sari Klatter, 030 - 258 2042 of per e-mail:
Sari.klatter@provincie-utrecht.nl .


reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie