Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Ontsmettingsgebouw in Zeeburg krijgt monument status

Datum nieuwsfeit: 05-06-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Stadsdeel Zeeburg
Zoek soortgelijke berichten
Stadsdeel Zeeburg

05-06-´01

Ontsmettingsgebouw krijgt monument status

Het voormalige onsmettingsgebouw van het Lloyd-Hotel aan de Oostelijke Handelskade 34-B wordt op de Gemeentelijke Monumentenlijst geplaatst. Het dagelijks bestuur van stadsdeel Zeeburg stelt dit aan de stadsdeelraad voor. Over dit voorstel is eerst advies gevraagd aan het Bureau Monumentenzorg Amsterdam (BMA) en de Amsterdamse Raad voor de Monumentenzorg (ARM). Zowel het BMA als de ARM vinden het pand monumentwaardig.

Door plaatsing op Gemeentelijke Monumentenlijst komt er geld beschikbaar om de hoogstnoodzakelijke restauratie en herinrichting tot woon- en of werkgebouw waarin "broedplaatsen" zijn gevestigd ter hand te nemen. Het ziet er naar uit dat dit nog dit jaar kan gebeuren. Vooral aan deze kleinschalige ruimten waarin kunstenaars zich verder kunnen ontwikkelen is in Amsterdam grote behoefte.

Landverhuizers
Het door E. Breman (1859-1926) ontworpen ontsmettingsgebouw (1923) heeft gediend ter quarantaine en ontluizing van landverhuizers naar Latijns Amerika die voornamelijk afkomstig waren uit Spanje, Portugal en Oost-Europa. Op doorreis naar hun nieuwe vaderland verbleven zij enige tijd in het Lloyd-Hotel.

Zowel door het BMA als de ARM wordt het pand Oostelijke Handelskade 34-B gezien als een voor Nederland uniek gebouwtype en zeer representatief voor de Nederlandse architectuur uit die periode. De plattegrond van het ontsmettingsgebouw is nog vrijwel geheel intact en ook de granitovloeren, portiersloge en de trappenhuizen herinneren aan de vroegere functie. Verder zijn de diverse versieringen en detailleringen zoals de vloeren en glas-in-lood van groot belang. Daarom is het al in 1999 op de lijst gezet van het Monumenten Selectie Project (MSP).

Renovatie
Het ontsmettingsgebouw zal op zijn vroegst in het najaar van 2002 op de Rijksmonumentenlijst geplaatst worden. Plaatsing op de Gemeentelijke Monumentenlijst betekent dat er veel eerder met de renovatie en de bestemmingswijziging kan worden begonnen.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie