Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Brief BUZA inzake wapenembargo Ethiopië en Eritrea

Datum nieuwsfeit: 05-06-2001
Bron: Ministerie van Buitenlandse Zaken
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Buitenlandse Zaken

www.minbuza.nl/content.asp?Key=416241Aan de Voorzitter van de Vaste Commissie voor Buitenlandse Zaken van de Tweede Kamer der Staten Generaal Binnenhof 4 Den Haag Bezuidenhoutseweg 67 2594 AC Den Haag

Datum 5 juni 2001 Auteur M.J. van Deelen

Kenmerk DVF-PJ/315/01 Telefoon 070-3484149

Blad /2 Fax 070-3484817

Bijlage(n) E-mail mj-(van.deelen@minbuza.nl)

Betreft Besluit van de Veiligheidsraad om het wapenembargo tegen Ethiopië en Eritrea niet te verlengen

Zeer geachte Voorzitter,

Onder verwijzing naar de brief van de Griffier van Uw Commissie d.d. 23 mei 2001 no. Buza 2001/50) inzake het besluit van de Veiligheidsraad het wapenembargo tegen Ethiopië en Eritrea niet te verlengen, kan ik U als volgt informeren.

Op 17 mei 2000 werd naar aanleiding van het oplaaien van het gewapend conflict tussen Ethiopië en Eritrea een wapenembargo door de Veiligheidsraad ingesteld voor een periode van 12 maanden (Resolutie 1298 (2000)). In deze resolutie is tevens vastgelegd dat het embargo automatisch na een jaar afloopt, tenzij de Veiligheidsraad besluit de sancties te verlengen. In de Veiligheidsraad en daarbuiten is de afgelopen maanden herhaaldelijk gediscussieerd over een vroegtijdige opheffing van de sancties. Hiertegen heeft Nederland zich toen, met succes, actief verzet. Voor een besluit tot voortzetting bestond evenwel geen meerderheid. Het embargo is derhalve beëindigd als gevolg van het enkele tijdverloop. Hetzelfde geldt voor het EU-wapenembargo, waarvan de voortzetting was gekoppeld aan de sancties van de Veiligheidsraad.

De Nederlandse inzet is er op gericht geweest dat de Veiligheidsraad bij de kennelijk onvermijdelijke beëindiging van het wapenembargo tenminste een verklaring uit zou brengen, erop gericht te voorkomen dat het opheffen van het wapenembargo negatieve effecten heeft op het vredesproces. Leden van de Veiligheidsraad zijn actief benaderd om in de presidentiële verklaring de volgende elementen op te nemen:

vrijwillige zelfbeperking van Ethiopië en Eritrea in de aanschaf van nieuwe wapens;

prioriteitstelling van beide landen bij duurzame armoedebestrijding en ontwikkeling teneinde stabiliteit in de Hoorn van Afrika te bevorderen.

Veel leden van de Veiligheidsraad steunden deze voorstellen, die overigens ook door de leden van de vriendengroep werden gesteund. De tekst van de betreffende paragraaf luidt uiteindelijk als volgt: "The Security Council urges the parties to ensure that efforts are re-directed from weapons procurement and other military activities and towards the reconstruction and development of both economies, and regional reconciliation, with a view to achieving stability in the Horn of Africa. The Council reiterates its encouragement of Member States to exercise the highest degree of responsibility in discouraging arms flows to countries or regions emerging from armed conflicts." Daarnaast sprak de Raad de intentie uit passende maatregelen te nemen indien de situatie tussen Eritrea en Ethiopië opnieuw een bedreiging zou kunnen vormen voor de stabiliteit in de regio.

In de conclusies van de Algemene Raad van 14 mei werd op Nederlands initiatief een verklaring van soortgelijke strekking opgenomen: "The Council appealed to Ethiopia and Eritrea, should the UN arms embargo not be renewed, voluntarily to limit their arms imports and agree on related verifiable confidence building measures."

De Minister van Buitenlandse Zaken

Kenmerk
DVF-PJ/315/01
Blad /1

===

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie