Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Antwoorden kamervragen nieuwe mijnenruimmachine

Datum nieuwsfeit: 05-06-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Defensie
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van DefensieKamervragen en antwoorden


Nieuwe mijnenruimmachine

05-06-2001

Antwoorden op Kamervragen van het Tweede-Kamerlid Van Ardenne-van der Hoeven (CDA) aan de minister van Defensie over een nieuwe mijnenruimmachine. (D2000110300

1. Kent u het artikel Corus verlost de wereld van landmijnen? (De Volkskrant, donderdag 26 april jl.)

Ja.

2. Heeft Corus een nieuwe uitvinding voor humanitair mijnenruimen gedaan?

Nee, de onderhavige uitvinding dateert van 1997 en is ontwikkeld door de Britse firma Minelifta International. De uitvinding is een doorontwikkeling van een vlegelsysteem. Vlegelsystemen worden al sinds de Tweede Wereldoorlog gebruikt om mijnen te ruimen. Andere firmas leveren vergelijkbare producten.

3. Is het Nederlandse bedrijfsleven betrokken geweest bij de ontwikkeling van deze uitvinding? Zo nee, waarom niet?

De Britse firma Minelifta International heeft haar activiteiten inmiddels gestaakt. De verdere ontwikkeling is overgenomen door de firma Corus, ontstaan uit Hoogovens en British Steel, en heeft voornamelijk in het Verenigd Koninkrijk plaatsgevonden. Corus is, mede op basis van deze resultaten, marketing-activiteiten begonnen vanuit Corus-Nederland.

4. Acht u deze uitvinding bruikbaar voor het adequaat ruimen van anti-personeelsmijnen?

Het systeem is in beginsel bedoeld voor de ruiming van antipersoneelmijnen. Of het systeem onder alle omstandigheden voldoet aan de VN-normen voor humanitair mijnenruimen zal de praktijk moeten uitwijzen. Aan een vlegelsysteem zijn namelijk ook nadelen verbonden. Zo is het niet bruikbaar in een gebied waar mogelijk ook antitankmijnen liggen, een dreiging waarmee vrijwel altijd rekening moet worden gehouden. Daarnaast schiet het systeem tekort in terreinen met zware begroeiing, greppels, rotspunten of grote stenen. Ten slotte kunnen vlegels de verspreiding van restanten van springstoffen veroorzaken, waardoor het bijvoorbeeld onmogelijk is alsnog honden in te zetten om mijnen op te sporen.

5. Bent u bereid aanschaf van één of meer van dergelijke mijnenruimers te
overwegen? Zo nee, waarom niet?

Mede gelet op het antwoord op vraag 4 overweegt Defensie vooralsnog niet de aanschaf van een dergelijk mijnenruimsysteem. Wel volgt Defensie de ontwikkelingen op de markt.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie