Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

België niet goed voorbereid op invoering IAS-boekhoudnormen

Datum nieuwsfeit: 05-06-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Vlaamse Volksunie

België helemaal niet voorbereid op de invoering van IAS-boekhoudnormen (05/06/01)

De Europese Unie legt voor alle beursgenoteerde vennootschappen de verplichting om op om vanaf 2005 in hun geconsolideerde jaarrekening gebruik te maken van de International Accounting Standards (IAS). Uit het antwoord van Minister Picqué op een recente schriftelijke vraag van VU-kamerlid Bourgeois blijkt dat België hierop hoegenaamd niet voorbereid is. Volgens een recente enquête van het VBO duurt het nochtans twee tot drie jaar vooraleer de hele boekhoud- en rapporteringscultuur in een bedrijf veranderd is.

De IAS-normen zijn opgesteld in het Engels. Om een goede toepassing ervan te verzekeren is een vertaling in onze landstalen vereist. De Franse vertaling van deze IAS-normen is nu reeds voorhanden: onze Franstalige landgenoten kunnen gebruik maken van de vertalingen die in Frankrijk werden gemaakt. Voor de Nederlandstaligen is de situatie totaal anders. In Nederland werd nog maar een gedeelte van de IAS-normen vertaald. Een groot gedeelte is echter nog niet beschikbaar in het Nederlands.

In zijn antwoord aan Geert Bourgeois erkent Minister Picqué dat de vertaling van de IAS-normen een belangrijk probleem is. Hij verwijst naar een gemeenschappelijk initiatief van de Belgische Commissie voor boekhoudkundige normen, haar Nederlandse tegenhanger, het Instituut voor de Accountants en Belastingconsulenten, het Instituut der Bedrijfsrevisoren en het Koninklijk Nederlands Instituut van registeraccountants om de vertaling te organiseren. De Minister gaat de fundamentele problemen echter uit de weg. Essentieel is het de taak van de overheid om er tijdig voor te zorgen dat overheidsnormen in de eigen landstaal omgezet worden. Daarnaast rijst het probleem van de vertaalkosten. Het lijdt geen twijfel dat de initiatiefnemende beroepsorganisaties deze zware kosten niet voor hun rekening zullen kunnen en willen nemen. Het ligt voor de hand dat de overheid dat doet. De Minister stelt nogal vrijblijvend dat het hem het beste lijkt dat de Europese Commissie het project zou financieren, maar kondigt op dat vlak geen enkel concreet initiatief aan. Nog minder lijkt de Minister geneigd om de Belgische Staat (een gedeelte van) de kosten voor haar rekening te nemen. Anders gesteld: de Minister schuift het probleem op een gemakkelijke manier voor zich uit.

Eén en ander is nochtans dringend. In 2005 moeten de IAS-normen verplicht toegepast worden. Gegeven de noodzakelijke omschakelingstermijn voor de bedrijven, moet er bij voorrang werk gemaakt worden van de vertaling én van de voorbereiding van de revisoren, accountants en boekhouders op deze nieuwe situatie. Daarnaast moet het onderwijs afgestemd worden op de aangekondigde evolutie. De cursussen boekhoudrecht, consolidatie en financiële rapportering aan de universiteiten en de hogescholen vragen een dringende herwerking.

Het probleem is gigantisch. De verplichting van de beursgenoteerde vennootschappen om IAS-normen te gebruiken kan immers repercussies hebben voor hun eventuele niet-genoteerde dochtervennootschappen en hun handelsrelaties. Unizo bijvoorbeeld juicht de harmonisering van de boekhoudkundige normen toe, maar waarschuwt terzelfdertijd voor een dreigende kloof tussen de zogenaamde `goede vennootschappen' die volgens de IAS-normen rapporteren, en de `slechte' vennootschappen zonder IAS-stempel.

De regering anticipeert geenszins op de zich aandienende evolutie.

Wij dachten dat de tijd van "het probleem oplossen wanneer het zich aandient" voorbij was.

Auteur:
VU-Kamerfractie
Geert Bourgeois, VU-Kamerlid

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: (ben.weyts@vu.be)
Url: www.vu.be

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie