Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Landelijke demonstratie witte illegalen

Datum nieuwsfeit: 06-06-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Anti Racisme Informatie Centrum

Landelijke demonstratie witte illegalen

6 juni 2001 Vanaf het Plein bij de Tweede Kamer in Den Haag

Op 6 juni organiseert het landelijke comité Geen mens is illegaal een demonstratie voor verblijfsrecht voor witte illegalen. De witte illegalen zijn ontevreden over de resultaten van de legaliseringsregeling en wanhopig over het jarenlang procederen. Ook nu nog liggen de dossiers van duizenden witte illegalen bij de rechtbank en dat hangt als een zwaard van Damocles boven hun hoofd. Als de uitslag negatief is, volgt namelijk uitzetting.

Ruim 2 jaar nadat de burgemeesterscommissie in het leven werd geroepen, en anderhalf jaar nadat de toenmalige staatssecretaris Cohen een legalisatieregeling in werking stelde, staat het merendeel van de witte illegalen nog steeds met lege handen. Vooral diegenen met een lang arbeidsverleden ervaren het als pijnlijk dat de IND daar nauwelijks rekening mee heeft gehouden bij de beoordeling of ze in Nederland mogen blijven. Bureaucratie en criminalisering bepaalden de toon: zo'n beetje elke verblijfsdag moest schriftelijk aan te tonen zijn, en uitzetting of een simpele boete werden gebruikt om witte illegalen in een kwaad daglicht te stellen, zodat ze afgewezen konden worden.

De witte illegalen zijn de afgelopen jaren de speelbal van de politiek geweest. Dat wordt tijdens de demonstratie van 6 juni uitgebeeld door twee enorme witte ballen in Den Haag heen en weer te rollen tussen de gebouwen van de Tweede Kamer, de rechtbank, de IND en het ministerie van Justitie. Terug bij de Tweede Kamer wordt via een publieksspel aangetoond hoe de legaliseringsregeling een grote afvalrace bleek te zijn. Tot slot zullen er enkele toespraken worden gehouden.

Met deze actie willen de witte illegalen aangeven dat er nog steeds geen rechtvaardige oplossing is. Aan de actie zullen voor het eerst een aantal nieuwe zelforganisaties van witte illegalen deelnemen, die zich de laatste maanden hebben aangesloten bij Geen mens is illegaal.

Start 13:00 uur

Meer informatie: De Fabel van de illegaal, tel. 071-5127619


reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie