Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Mobiel huis steeds populairder

Datum nieuwsfeit: 06-06-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
AutoRai

6-6-2001

Mobiel huis steeds populairder

De camper is nog steeds het ultieme vervoermiddel voor de vrije tijd. In Amerika is de mobile home al jaren een fenomeen op zich, maar ook in Europa wint het huis op wielen steeds meer aan populariteit.

Momenteel rijden er in Nederland circa 35.000 kampeerautos rond. Vooral de laatste jaren is er een sterke groei waarneembaar in zowel de verkoop als de verhuur van campers. Logisch eigenlijk, want wie er met de camper op uittrekt kiest voor een totaal andere vorm van vakantie en geniet van het gevoel van vrijheid. Immers, je hebt nooit zorgen over onderdak voor de komende nacht en hebt de mogelijkheid om onmiddellijk verder te reizen wanneer het gevoel dat aangeeft. Bovendien bezit het huis op wielen alle voorzieningen om er gedurende dagen en nachten aangenaam in te kunnen verblijven. Een ander voordeel is dat de meeste kampeerautos minder wegen dan 3.500 kg, waardoor iedere persoon die in het bezit is van een autorijbewijs met een camper mag rijden. De lengte van de camper heeft hier geen invloed op. Met een camper mag men dan ook dezelfde snelheden hanteren als met een personenauto. De aanschaf van een camper wordt bovendien interessant gemaakt door de gunstige motorrijtuigenbelasting voor kampeerautos.

Winterstalling
In Nederland is vrij overnachten niet toegestaan. Gelukkig komen er in Nederland wel steeds meer camperplaatsen, met name bij openbare zwembaden en recreatieparken. Deze zijn herkenbaar aan de speciale camperborden. Ook zijn er mogelijkheden bij hotels of restaurants. Desalniettemin, zoek van tevoren op waar zich op de route die u gaat rijden camperplaatsen bevinden. De internetsite camperinfo.myweb.nl is dan een handige hulp; deze bevat een kaart met een complete lijst van camperplaatsen in Nederland en Europa. De site biedt ook veel info voor de beginnende campertoerist, zoals waarop te letten bij de winterstalling van de camper. Het is bijvoorbeeld heel belangrijk dat tijdens de stallingperiode van de camper de koelkast open wordt gezet om nare geurtjes te voorkomen. Daarnaast is het aan te raden om de watertank helemaal leeg te laten en de camper niet op de handrem te zetten. Deze kan vastroesten of vastvriezen. Leg daarom blokken voor de wielen. Zorg bovendien voor een hogere bandenspanning dan normaal, om droogtescheurtjes in het rubber te voorkomen.

Definitie
Wat is een camper nu precies? Volgens de definitie van de Rijks Dienst voor het Wegverkeer, kortweg RDW, is een camper pas een camper wanneer er tenminste twee vaste zitplaatsen zijn, een vaste kookgelegenheid, een tafel en een slaapgelegenheid voor tenminste twee personen. Deze laatste mag ook met behulp van de zitplaatsen worden gecreëerd. Een tot kampeerauto omgebouwde auto moet overigens altijd worden gekeurd door de RDW, om in aanmerking te komen voor de lagere motorrijtuigenbelasting voor kampeerautos. Bij de RDW zijn folders verkrijgbaar met alle inbouweisen.

Kant en klaar
Wie overweegt een camper aan te schaffen, doet er goed aan eerst een camper te huren om te kijken hoe het reizen met een kampeerauto bevalt. Behalve tot campers omgebouwde bestelbussen, pick-ups en zelfs terreinwagens, bestaan er ook kant en klare kampeerautos en campers die vanaf de eerste schets als camper ontworpen zijn. Volkswagen is één van de weinige automerken die een lange historie, al meer dan 50 jaar, heeft op het gebied van kant en klare kampeerautos. Volkswagen levert geheel naar wensen van de klant, af fabriek campers op basis van de Transporter en de LT.
Het gamma begint met de compacte California Coach met uitklapbaar hefdak. Daarnaast is er tevens als extra luxe camper de Exclusive, met een grotere keuken, een hangkast voor kleding, een kluis en een sanitairruimte met toilet en opklapbare wastafel. Beide auto's worden als camper ingericht door Westfalia, het bedrijf waarmee Volkswagen al meer dan vijftig jaar samenwerkt op het gebied van compacte campers. De Volkswagen California Coach is overigens de best verkochte Volkswagen-camper. Zijn succes dankt hij aan de compacte afmetingen, waardoor smalle straatjes en een parkeerplaats vinden nooit problemen opleveren. Door zijn beperkte hoogte (1,99 m) is het tevens mogelijk om met de California de meeste parkeergarages binnen te rijden. Ondanks de compacte buitenmaten biedt de auto voldoende (slaap)ruimte voor vier personen. In het standaard hefdak kunnen namelijk ook twee personen slapen. Naar keuze is het mogelijk een compact dak (twee persoons) of een hoog dak (vier persoons) op de auto te bestellen, met als voordeel dat er extra bewegingsruimte ontstaat. Daarmee wordt de auto maximaal 60 centimeter hoger.
De keuken is voorzien van een tweepits gasstel, een spoelbak, een koelkast en een besteklade. Tijdens het eten kunnen de voorstoelen worden omgedraaid en kan een klaptafel worden neergezet zodat vier personen kunnen tafelen. Wat motoren betreft is er keuze vanaf een 88 pk (64 kW) TDI tot en met een 204 pk (150 kW) V6 benzinemotor. Daarnaast is er, afhankelijk van het type motor, de keuze tussen een handversnellingsbak, een automaat of vierwielaandrijving. Alle motoren die in de California Coach geleverd worden hebben onderhoudsintervallen van 30.000 km of iedere twee jaar.

Lange reizen
Na de Exclusive volgt in het Volkswagen-modellengamma de Colorado. Het verschil zit 'm in het feit dat de Coach en de Exclusive zijn gebaseerd op de Volkswagen Caravelle (de luxe personenvariant van de Transporter), terwijl de Colorado is gebaseerd op de Transporter chassis cabine-versie. Voor de Colorado verzorgt het Duitse Karmann-mobil de opbouw en inrichting. De op het chassis aangebrachte alkoofopbouw biedt veel ruimte in het woon- en slaapdeel, heeft een ruime badkamer en is in twee indelingen verkrijgbaar: een zijzitgroep of achterzitgroep met altijd vier slaapplaatsen. Door zijn afmetingen en onderstel beschikt de Colorado over de rijeigenschappen van een ruime personenauto.
De Missouri is de topcamper van Volkswagen. Deze auto is gebaseerd op de Volkswagen LT chassis cabine en wordt ook door Karmann-mobil van een alkoof opbouw voorzien. De Missouri is een maat groter dan de Colorado en door zijn ruimte een ideale partner voor extra lange reizen. De Missouri biedt bovendien keuze uit drie inrichtingen en vier of vijf slaapplaatsen.

Service
Hét grote voordeel van reizen met een Volkswagen-camper is trouwens dat men in heel West-Europa bij alle Volkswagen-dealers terecht kan voor de Mobiliteitsgarantie, mocht er tijdens de garantieperiode of daarna iets fout gaan. Ten opzichte van andere campermerken is dit een unieke service. Bovendien beschikt Volkswagen daarmee over het dichtste Europese servicenetwerk van alle kampeerautoleveranciers. Daarnaast zijn de gunstige verzekeringspremie en motorrijtuigenbelasting van de Volkswagen kampeerautos het informeren waard.

Camperinformatie op internet

* www.kampeerauto.nl: site van de Nederlandse Kampeerauto Club (NKC). Deze vereniging komt op voor de belangen van de kampeerautogebruiker en geldt voor campers als het kenniscentrum bij uitstek. De NKC is tevens uitgever van het enige kampeerautomagazine van Nederland, dat toepasselijk Kampeerauto is genoemd. Dit blad verschijnt negen keer per jaar voor leden en staat vol met interessante informatie, zoals de nieuwste campers en accessoires, reizen, reisbestemmingen, technische informatie en vooral nuttige tips voor het in-, om- en opbouwen van (meestal) bestelbussen tot kampeerautos.

* www.vwn.de : onder andere de kampeerautos van Volkswagen.
* camperinfo.myweb.nl : camperplaatsen en wintertips
* members.home.nl/hazwol : nuttige camper reistips.
* www.karmann-mobil.de: internetsite van de Colorado en de Missouri
* www.westfalia-van.de: internetsite van de Coach en de Exclusive

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie