Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Landelijke test waarschuwingssirenes

Datum nieuwsfeit: 06-06-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente 's-Hertogenbosch
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente 's-Hertogenbosch

Test sirenes woensdag 6 juni

wo 23 mei 2001

Over het hele land verspreid staan zon 3.850 waarschuwingssirenes. Deze sirenes hebben de taak te waarschuwen voor alles wat maar bedreigend kan zijn voor de bevolking. De bedoeling van het systeem is alleen de mensen van de straat af te krijgen. Op het moment dat de sirenes loeien luidt de officiële instructie:


1. Ga direct naar binnen;2. sluit ramen, deuren en ventilatie (alles wat lucht van buiten naar binnen kan brengen);


3. luister naar de regionale omroep (Omroep Brabant, 95.8 FM).

1x per jaar


Jarenlang werden de sirenes op de eerste maandag van de maand luid getest. Tegenwoordig kan de brandweer de sirenes echter ook geluid-loos testen. Sinds 1998 worden de sirenes daarom nog maar
1x per jaar, op de eerste woensdag in juni, hardop getest, zodat we niet vergeten hoe ze klinken. Dit jaar zijn de sirenes te horen op woensdag 6 juni. Ze zullen dan driemaal loeien, namelijk om 12.00, 12.05 en 12.10 uur. Het is een schor, krakend, oplopend geluid. De aansturing van de sirenes vindt plaats in de veertig brandweerregios die vanuit de eigen alarmcentrale hun regionale waarschuwingsstelsel bedienen. De feitelijke inzet van het stelsel in noodsituaties is in handen van de lokale autoriteiten die als eerste verantwoordelijkheid dragen voor de lokale rampenbestrijding.

Bereik

Niet het gehele grondgebied van s-Hertogenbosch wordt door de sirenes bestreken. Ze zijn alleen in de bebouwde kernen geplaatst en wel zodanig dat iedereen die zich buiten op straat en binnen een straal van ongeveer 500 meter van de sirene bevindt deze kan horen. Inwoners die buiten het bereik van de sirenes wonen, worden tijdens een echte noodsituatie op een andere wijze gewaarschuwd als dat nodig is. U kunt dan bijvoorbeeld denken aan geluidswagens.

Meer weten?

Meer informatie over het sirenestelsel leest u in de folder "Weet wat je moet doen als de sirene gaat". Deze is verkrijgbaar bij het Informatiecentrum.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie