Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Omzet industrie in april gestegen

Datum nieuwsfeit: 06-06-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Centraal Bureau voor de Statistiek
Zoek soortgelijke berichten
Centraal Bureau voor de Statistiek

CBS

CBS: Omzet industrie in april gestegen

De omzet van de Nederlandse industrie is in april 2001 met 6 procent gestegen ten opzichte van april vorig jaar. De industriële export is met 7 procent toegenomen, de binnenlandse omzet met 4 procent. Deze groeicijfers zijn volgens het CBS grotendeels toe te schrijven aan hogere afzetprijzen.

Omzet in bijna alle branches hoger
Nagenoeg alle branches binnen de industrie hebben in april 2001 meer omzet geboekt dan in april vorig jaar. De hoogste omzetgroei heeft het CBS gemeten bij de aardolie- en chemische industrie. Ook de verkopen van de metaal-, elektrotechnische en transportmiddelenindustrie zijn flink gestegen. Daarentegen is de omzet van de papier- en grafische industrie in april 2001 lager dan in april vorig jaar. Met name de grafische industrie is hier debet aan.

MKZ-crisis drukt omzet slachterijen
In april 2001 manifesteren de gevolgen van de MKZ-crisis voor de slachterijen zich ten volle. De buitenlandse omzet is als gevolg van het vervoers- en exportverbod met ongeveer tweederde gedaald ten opzichte van april 2000. De verkopen op de binnenlandse markt zijn met ruim een kwart afgenomen, zo blijkt uit de eerste voorlopige omzetcijfers. Voor de totale omzet van de slachterijen in april 2001 betekent dit bijna een halvering vergeleken met april vorig jaar, aldus het CBS.

Technische toelichting
De omzetontwikkeling is gebaseerd op gegevens van bedrijven met twintig en meer werknemers die zowel in de verslagperiode van het lopende jaar als in de overeenkomstige periode van het voorafgaande jaar in waarneming zijn geweest. De omzet is exclusief BTW. De gegevens hebben een voorlopig karakter. April telt in 2001 en in 2000 een gelijk aantal werkdagen. Cijfers van voorafgaande maanden kun-nen zijn aangepast op grond van de meest recente gegevens. Tenzij anders vermeld, hebben de ontwikkelingen betrekking op dezelfde periode van het jaar daarvoor.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie