Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Wat moet je doen als de sirene gaat?

Datum nieuwsfeit: 06-06-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Groningen
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Groningen

bestuur en organisatie
Nieuws
plannen en projecten
vacatures
kiosk
welkom
welcome
willkommen
topmenu_verloop knop_zoek knop_sitemap knop_links knop_email knop_help knop_copyright

28
MEI
15.26

Nieuws

maandag 28 mei 2001

Wat moet je doen als de sirene gaat?

In Nederland worden jaarlijks alle sirenes getest. Dit jaar gaat het oefenalarm op woensdag 6 juni, s middags om 12 uur.

Jaarlijkse test
In ons land staan zon 3800 sirenes. De lokale overheden beheren het alarmsysteem. De test is nodig om te controleren of alle apparatuur nog goed werkt.
Het oefenalarm vindt plaats op een afgesproken tijdstip, zodat niemand ervan schrikt en denkt: Er is een ramp gebeurt! Want als de sirene gaat, is er iets ernstigs aan de hand.

Wat te doen als de sirene gaat?
Een alarm waarschuwt mensen voor een ramp. Bijvoorbeeld bij een dreigende overstroming, een zwaar ongeval, of een brand waarbij gevaarlijke stoffen vrijkomen. Wie de sirene hoort, gaat zo snel mogelijk naar binnen, zet Radio of TV Noord aan en wacht verdere instructies af.

De sirene als waarschuwing voor de gevolgen van een ramp Soms gaan rampen zo snel dat een alarm te laat komt. Bijvoorbeeld als een vliegtuig neerstort, of een grote explosie plaatsvindt. In dat geval behoedt de sirene mensen voor de gevolgen van een ramp. Bijvoorbeeld bij explosiegevaar, of als giftige stoffen dreigen vrij te komen. Ook hier geldt: ga zo snel mogelijk naar binnen en zet Radio of TV Noord aan om te horen wat te doen.

Sirenes in de buurt
De sirene gaat alleen af als in de directe omgeving iets ernstigs gebeurt. Is er een ramp in Zeeland, dan zwijgt het alarm in Groningen. Alléén als landelijk iets aan de hand is gaan alle sirenes loeien.

Andere helpers in nood
De sirene is niet het enige hulpmiddel bij een ramp. Radiowagens, politie, brandweer of ambulance worden vaak allemaal ingezet. Luister altijd goed naar de instructies van de lokale of nationale autoriteiten. Dat is belangrijk voor ieders veiligheid.

Folder
Wie precies wil weten wat te doen bij een ramp leest de folder Weet wat je moet doen als de sirene gaat. De folder is verkrijgbaar bij het Gemeentelijk Informatie Centrum (GIC) aan de Kreupelstraat 1 in Groningen of te bestellen bij Postbus 51.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie