Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie Wageningen: Beheer voedselweb op de boerderij

Datum nieuwsfeit: 06-06-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Wageningen Universiteit

wo 06-06-01 BEHEER VAN HET VOEDSELWEB OP BOERDERIJEN


tijd 13:30 uur
adres Aula, Gen. Foulkesweg 1, Wageningen
onderwerp Promotie ir. F.W. Smeding
titel Steps towards food web management on farms
promotor(en): prof.dr.ir. E.A. Goewie (maatschappelijke aspecten van de biologische landbouw)
prof.dr.ir. A.H.C. van Bruggen (biologische bedrijfssystemen) (co)promotor(en): dr. W. Joenje (gewas- en onkruidecologie)
informatie: Stafafdeling Communicatie, Gert van Maanen, tel. 0317-485003
Intensivering van de landbouw heeft geleid tot een achteruitgang in de diversiteit en aantallen van wilde dieren en planten in landbouwgebieden. Dit verlies aan biodiversiteit heeft nadelen voor zowel economie als natuurbescherming. Frans Smeding heeft - uitgaande van een voedselweb-benadering - drie groeiseizoenen onderzoek verricht aan vegetaties, ongewervelden, vogels en bedrijfskenmerken op in totaal 17 biologische akkerbouwbedrijven. Vliegjes en muggen (detritivoren) waren op lang omgeschakelde bedrijven met een extensieve vruchtwisseling relatief talrijk. Herbivoren zijn echter het talrijkst op pas omgeschakelde bedrijven met een weelderig gewas. Terwijl typische plaag-herbivoren (bladluizen) de hoogste dichtheden hebben op lang omgeschakelde bedrijven met een intensieve vruchtwisseling. Laat maaien van slootkanten bevordert de dichtheid en diversiteit van ongewervelden. De aanvoer van voedselbronnen van onderaf in het voedselweb blijkt niet alleen bepalend zijn voor de biodiversiteit. Ook terugkoppelingen van boven uit het voedselweb (predatie) zijn belangrijk. Op basis van de veldgegevens en literatuur is een topologisch voedselweb opgesteld, dat inzicht geeft in de effecten van beheer en inrichting van het landbouwbedrijf op het voedselweb. Het kan daarmee behulpzaam zijn bij het ontwerpen van biodiverse agroecosystemen.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie