Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Juridische Nieuwsbrief Duitsland juni

Datum nieuwsfeit: 06-06-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

- Juridische Nieuwsbrief Duitsland - juni 2001
Wij informeren u bij deze over juridische ontwikkelingen in Duitsland die mogelijkerwijs van waarde kunnen zijn voor uw organisatie, uw leden en/of relaties.

De Juridische Nieuwsbrief Duitsland is een kosteloze service van Anwaltskanzlei Strick en verschijnt maandelijks. Eerdere edities staan vermeld op onze website (www.strick.de/nieuwsbrief/).

In deze nieuwsbrief worden de volgende onderwerpen besproken:


1. Opzienbarende verschillen Duitsland/Nederland
2. Rijverbod vanaf 0,5 promille

3. Merkbescherming is niet duur

4. De Duitse fiscus in Nederland

5. Restitutie MwSt. 2000 nog tot 30 juni a.s. mogelijk
6. Links

7. Lezingen en workshops over zakendoen in Duitsland
### 1. Opzienbarende verschillen Duitsland/Nederland

Ondanks het feit dat Duitsland en Nederland buurlanden zijn, zijn de verschillen in de economische ontwikkeling enorm. Onkunde over deze situatie kan tot fouten leiden bij de inschatting van de denkwijze van uw Duitse zakenrelatie en daarmede wellicht uiteindelijk ook tot juridische problemen. Wij hebben enkele verbazingwekkende cijfers voor u op een rij gezet.

Meer informatie: www.strick.de/bekijken/nl/index.html

### 2. Rijverbod vanaf 0,5 promille

Sinds 1 april 2001 geldt de wijziging van de wegenverkeerswet, volgens welke het rijden met 0,5 promille alcohol in het bloed tenminste een boete ter hoogte van 500,00 DM, een rijverbod van een maand en vier punten bij het Verkehrszentralregister in Flensburg tot gevolg heeft. In geval van herhaling dreigt een geldboete van 1.000,-- DM, drie maanden rijverbod en eveneens vier punten; bij verdere overtredingen is dit 1.500,-- DM, drie maanden rijverbod en nogmaals vier punten.

### 3. Merkbescherming is niet duur

Het beschermen van een merk (naam) of product wordt steeds belangrijker. Veel Nederlandse bedrijven die naar Duitsland exporteren of een Duitse vestiging oprichten zien echter van het deponeren van hun handelsmerk i.v.m. veronderstelde hoge kosten af. Zuinigheid is een hoog goed en siert de mens. Echter verkeerde zuinigheid leidt tot problemen, te meer een registratie verhoudingsgewijs goedkoop is. De basiskosten van een dergelijke bescherming bedragen: advocatenkosten circa 900,-- DM, de kosten van aanmelding bij het merkenbureau 575,-- DM.

Meer informatie: voor nadere informatie staat Rechtsanwalt H.-J. Klönne van ons kantoor gaarne ter beschikking.
www.strick.de/bekijken/nl/index.html

### 4. De Duitse fiscus in Nederland

Het verdrag inzake wederzijdse bijstand is van kracht. Daarmede is het mogelijk dat de Duitse fiscus vorderingen uit o.a. inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting in Nederland int (en vice versa natuurlijk ook). Tot nu toe was dit alleen beperkt mogelijk. Slechte tijden voor diegene die dachten dat er tenminste een grens in fiscale zin tussen Nederland en Duitsland zou blijven. Ook Nederlanders die via emigratie naar Duitsland meenden de Nederlandse fiscus te kunnen ontlopen, worden nu door de steeds verdergaande integratie ingehaald.

Meer informatie:
www.bundestag.de/aktuell/bp/2000/bp0007/0007063a.html www.minfin.nl/nieuws/divers/AFZ99-1820.doc

### 5. Restitutie MwSt. 2000 nog tot 30 juni mogelijk

In een speciale editie van onze Juridische Nieuwsbrief Duitsland hebben wij aandacht geschonken aan het terugvorderen van Duitse MwSt. Gezien de vele reactie die ons kantoor daarop heeft ontvangen, willen wij er nogmaals op wijzen dat de aanvraag om teruggave voor het jaar 2000 u i t e r l i j k 3 0 j u n i a. s. moet zijn ingediend. Anwaltskanzlei Strick is gaarne behulpzaam bij het terugvorderen van uw geld. M.b.t. de voorwaarden en de te overhandigen bescheiden en stukken kunt u contact opnemen met de heer U. Meyer van ons kantoor.

Meer informatie: www.strick.de/bekijken/nl/index.html

### 6. Links

In het zakelijke leven kom je nogal regelmatig woorden tegen die door een ieder verschillend worden gebruikt. Deze spraakverwarring leidt onherroepelijk tot juridische problemen. De Nederlandsche Bank maakt een einde aan de verwarring op financieel gebied en geeft een toelichting op een groot aantal regelmatig voorkomende woorden:
www.dnb.nl/woordenlijst/index.htm

Een overzicht (Gesamtliste) over alle Duitse federale wetsteksten die op de websites van de verschillende ministeries gepubliceerd zijn, vindt u onder:
jurcom5.juris.de/bundesrecht/GESAMT_index.html

Wilt u de ontwikkeling van de Duitse wetgeving m.b.t. wetsinitiatieven op de voet volgen, de stand van de wetgevingsprocedure per onderwerp, de "kamer"stukken, de handelende personen of wenst u gedetailleerd de protocollen van een zitting van de bondsdag te bestuderen. Dat kan allemaal via:
dip.bundestag.de/cgi-bin/dipwww_nofr?a=newuser&c=/usr7/goldop&d=www.d ia.bt/DIA&e=/bt_st3kad&f=us

### 7. Lezingen en workshops over zakendoen in Duitsland.

In de komende maanden zullen medewerkers van ons kantoor een bijdrage leveren aan onderstaande lezingen en workshops:


* 25 juni 2001
Juridische aspecten bij export
Regiobijeenkomst Fenedex - Kleve
Spreker: Peter Strick

Dit voorjaar leveren medewerkers van ons kantoor een bijdrage aan onderstaande met een ster (*) aangegeven lezingen en workshops aan de Nederlandse Duitse Businessacademie:

07.06.2001 Seminar Duitse Contracten en Algemene Voorwaarden *

28.06.2001 Workshop Een Duitse Boekhouding (Halfjaarlijkse update) *

Meer informatie over de Nederlands Duitse Businessacademie tel. 0049 (0) 2821 77570 of www.businessacademie.de

Op onze website (www.strick.de) staat een overzicht (1992-2000) van lezingen en seminars waaraan advocaten van ons kantoor een bijdrage hebben geleverd.

Bovenstaande nieuwsbrief is een initiatief van Anwaltskanzlei Strick (www.strick.de) en verschijnt maandelijks.

Tot slot nog even het volgende.

# Anwaltskanzlei Strick is op zoek naar een c o m m u n i c a t i e m a n a g e r.
U kunt deze vacature bekijken onder de rubriek solliciteren op www.strick.de/bekijken/nl/index.html

# Weet u anderen die geïnteresseerd zijn in deze nieuwsbrief? Stuur hem gerust door!

# Overname of vermenigvuldiging van informatie uit deze nieuwsbrief is uitsluitend toegestaan met vermelding van bron en handhaving van de naar Anwaltskanzlei Strick leidende verwijzingen (www.strick.de) in deze informatie.

# Tip: veel abonnees printen de nieuwsbrief uit en archiveren deze in een speciale Duitsland-map. Zo bent u altijd verzekerd van een eigen overzicht met belangrijke aandachtspunten tijdens het zakendoen in Duitsland.

# Wij proberen de kwaliteit van onze nieuwsbrief keer op keer te verbeteren, zodat deze nog beter aansluit bij hetgeen u in de praktijk tegenkomt. Graag zouden wij o.a. van u vernemen wat u belangrijke onderwerpen vindt voor deze nieuwsbrief. Hiervoor hebben wij op de website www.strick.de/nieuwsbrief/ een vragenformulier (aanmeldingsformulier) aangemaakt.

# Anwaltskanzlei Strick
De expertise van Anwaltskanzlei Strick heeft zich ontwikkeld op de gebieden waarin exporterende Nederlandse ondernemers advies wensen. Door de jarenlange ervaring met het Nederlandse bedrijfsleven, zijn wij in staat om juridische ondersteuning te verlenen op zeer uiteenlopend terrein:

Oprichten van vennootschappen / Bedrijfsoprichting www.strick.de/bekijken/nl/nlexpertise.cfm#vennootschappen

Sluiten van contracten en overeenkomsten
www.strick.de/bekijken/nl/nlexpertise.cfm#overeenkomsten

Arbeidsrecht
www.strick.de/bekijken/nl/nlexpertise.cfm#arbeidsrecht

Bouwrecht
www.strick.de/bekijken/nl/nlexpertise.cfm#bouwrecht

Incasso en Kredietmanagement
www.strick.de/bekijken/nl/nlexpertise.cfm#incasso

Transport- en verkeersrecht
www.strick.de/bekijken/nl/nlexpertise.cfm#transportrecht

Intellectueel eigendom en merkenrecht
www.strick.de/bekijken/nl/nlexpertise.cfm#merkenrecht

Met vriendelijke groeten,

Anwaltskanzlei Strick
Siemensstrasse 31
47533 Kleve
Duitsland
tel. 0049 2821 72220
fax. 0049 2821 722244
e-mail: (kanzlei@strick.de)
internet: www.strick.de

# Aanmelden via www.strick.de/nieuwsbrief .

# Afmelden? Stuur een email naar (nieuws@strick.de) met als onderwerp "afmelding (persbericht@nieuwsbank.nl)".

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie