Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Juridische Nieuwsbrief Duitsland juni

Datum nieuwsfeit: 06-06-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

- Juridische Nieuwsbrief Duitsland - juni 2001
Wij informeren u bij deze over juridische ontwikkelingen in Duitsland die mogelijkerwijs van waarde kunnen zijn voor uw organisatie, uw leden en/of relaties.

De Juridische Nieuwsbrief Duitsland is een kosteloze service van Anwaltskanzlei Strick en verschijnt maandelijks. Eerdere edities staan vermeld op onze website (www.strick.de/nieuwsbrief/).

In deze nieuwsbrief worden de volgende onderwerpen besproken:


1. Opzienbarende verschillen Duitsland/Nederland
2. Rijverbod vanaf 0,5 promille

3. Merkbescherming is niet duur

4. De Duitse fiscus in Nederland

5. Restitutie MwSt. 2000 nog tot 30 juni a.s. mogelijk
6. Links

7. Lezingen en workshops over zakendoen in Duitsland
### 1. Opzienbarende verschillen Duitsland/Nederland

Ondanks het feit dat Duitsland en Nederland buurlanden zijn, zijn de verschillen in de economische ontwikkeling enorm. Onkunde over deze situatie kan tot fouten leiden bij de inschatting van de denkwijze van uw Duitse zakenrelatie en daarmede wellicht uiteindelijk ook tot juridische problemen. Wij hebben enkele verbazingwekkende cijfers voor u op een rij gezet.

Meer informatie: www.strick.de/bekijken/nl/index.html

### 2. Rijverbod vanaf 0,5 promille

Sinds 1 april 2001 geldt de wijziging van de wegenverkeerswet, volgens welke het rijden met 0,5 promille alcohol in het bloed tenminste een boete ter hoogte van 500,00 DM, een rijverbod van een maand en vier punten bij het Verkehrszentralregister in Flensburg tot gevolg heeft. In geval van herhaling dreigt een geldboete van 1.000,-- DM, drie maanden rijverbod en eveneens vier punten; bij verdere overtredingen is dit 1.500,-- DM, drie maanden rijverbod en nogmaals vier punten.

### 3. Merkbescherming is niet duur

Het beschermen van een merk (naam) of product wordt steeds belangrijker. Veel Nederlandse bedrijven die naar Duitsland exporteren of een Duitse vestiging oprichten zien echter van het deponeren van hun handelsmerk i.v.m. veronderstelde hoge kosten af. Zuinigheid is een hoog goed en siert de mens. Echter verkeerde zuinigheid leidt tot problemen, te meer een registratie verhoudingsgewijs goedkoop is. De basiskosten van een dergelijke bescherming bedragen: advocatenkosten circa 900,-- DM, de kosten van aanmelding bij het merkenbureau 575,-- DM.

Meer informatie: voor nadere informatie staat Rechtsanwalt H.-J. Klönne van ons kantoor gaarne ter beschikking.
www.strick.de/bekijken/nl/index.html

### 4. De Duitse fiscus in Nederland

Het verdrag inzake wederzijdse bijstand is van kracht. Daarmede is het mogelijk dat de Duitse fiscus vorderingen uit o.a. inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting in Nederland int (en vice versa natuurlijk ook). Tot nu toe was dit alleen beperkt mogelijk. Slechte tijden voor diegene die dachten dat er tenminste een grens in fiscale zin tussen Nederland en Duitsland zou blijven. Ook Nederlanders die via emigratie naar Duitsland meenden de Nederlandse fiscus te kunnen ontlopen, worden nu door de steeds verdergaande integratie ingehaald.

Meer informatie:
www.bundestag.de/aktuell/bp/2000/bp0007/0007063a.html www.minfin.nl/nieuws/divers/AFZ99-1820.doc

### 5. Restitutie MwSt. 2000 nog tot 30 juni mogelijk

In een speciale editie van onze Juridische Nieuwsbrief Duitsland hebben wij aandacht geschonken aan het terugvorderen van Duitse MwSt. Gezien de vele reactie die ons kantoor daarop heeft ontvangen, willen wij er nogmaals op wijzen dat de aanvraag om teruggave voor het jaar 2000 u i t e r l i j k 3 0 j u n i a. s. moet zijn ingediend. Anwaltskanzlei Strick is gaarne behulpzaam bij het terugvorderen van uw geld. M.b.t. de voorwaarden en de te overhandigen bescheiden en stukken kunt u contact opnemen met de heer U. Meyer van ons kantoor.

Meer informatie: www.strick.de/bekijken/nl/index.html

### 6. Links

In het zakelijke leven kom je nogal regelmatig woorden tegen die door een ieder verschillend worden gebruikt. Deze spraakverwarring leidt onherroepelijk tot juridische problemen. De Nederlandsche Bank maakt een einde aan de verwarring op financieel gebied en geeft een toelichting op een groot aantal regelmatig voorkomende woorden:
www.dnb.nl/woordenlijst/index.htm

Een overzicht (Gesamtliste) over alle Duitse federale wetsteksten die op de websites van de verschillende ministeries gepubliceerd zijn, vindt u onder:
jurcom5.juris.de/bundesrecht/GESAMT_index.html

Wilt u de ontwikkeling van de Duitse wetgeving m.b.t. wetsinitiatieven op de voet volgen, de stand van de wetgevingsprocedure per onderwerp, de "kamer"stukken, de handelende personen of wenst u gedetailleerd de protocollen van een zitting van de bondsdag te bestuderen. Dat kan allemaal via:
dip.bundestag.de/cgi-bin/dipwww_nofr?a=newuser&c=/usr7/goldop&d=www.d ia.bt/DIA&e=/bt_st3kad&f=us

### 7. Lezingen en workshops over zakendoen in Duitsland.

In de komende maanden zullen medewerkers van ons kantoor een bijdrage leveren aan onderstaande lezingen en workshops:


* 25 juni 2001
Juridische aspecten bij export
Regiobijeenkomst Fenedex - Kleve
Spreker: Peter Strick

Dit voorjaar leveren medewerkers van ons kantoor een bijdrage aan onderstaande met een ster (*) aangegeven lezingen en workshops aan de Nederlandse Duitse Businessacademie:

07.06.2001 Seminar Duitse Contracten en Algemene Voorwaarden *

28.06.2001 Workshop Een Duitse Boekhouding (Halfjaarlijkse update) *

Meer informatie over de Nederlands Duitse Businessacademie tel. 0049 (0) 2821 77570 of www.businessacademie.de

Op onze website (www.strick.de) staat een overzicht (1992-2000) van lezingen en seminars waaraan advocaten van ons kantoor een bijdrage hebben geleverd.

Bovenstaande nieuwsbrief is een initiatief van Anwaltskanzlei Strick (www.strick.de) en verschijnt maandelijks.

Tot slot nog even het volgende.

# Anwaltskanzlei Strick is op zoek naar een c o m m u n i c a t i e m a n a g e r.
U kunt deze vacature bekijken onder de rubriek solliciteren op www.strick.de/bekijken/nl/index.html

# Weet u anderen die geïnteresseerd zijn in deze nieuwsbrief? Stuur hem gerust door!

# Overname of vermenigvuldiging van informatie uit deze nieuwsbrief is uitsluitend toegestaan met vermelding van bron en handhaving van de naar Anwaltskanzlei Strick leidende verwijzingen (www.strick.de) in deze informatie.

# Tip: veel abonnees printen de nieuwsbrief uit en archiveren deze in een speciale Duitsland-map. Zo bent u altijd verzekerd van een eigen overzicht met belangrijke aandachtspunten tijdens het zakendoen in Duitsland.

# Wij proberen de kwaliteit van onze nieuwsbrief keer op keer te verbeteren, zodat deze nog beter aansluit bij hetgeen u in de praktijk tegenkomt. Graag zouden wij o.a. van u vernemen wat u belangrijke onderwerpen vindt voor deze nieuwsbrief. Hiervoor hebben wij op de website www.strick.de/nieuwsbrief/ een vragenformulier (aanmeldingsformulier) aangemaakt.

# Anwaltskanzlei Strick
De expertise van Anwaltskanzlei Strick heeft zich ontwikkeld op de gebieden waarin exporterende Nederlandse ondernemers advies wensen. Door de jarenlange ervaring met het Nederlandse bedrijfsleven, zijn wij in staat om juridische ondersteuning te verlenen op zeer uiteenlopend terrein:

Oprichten van vennootschappen / Bedrijfsoprichting www.strick.de/bekijken/nl/nlexpertise.cfm#vennootschappen

Sluiten van contracten en overeenkomsten
www.strick.de/bekijken/nl/nlexpertise.cfm#overeenkomsten

Arbeidsrecht
www.strick.de/bekijken/nl/nlexpertise.cfm#arbeidsrecht

Bouwrecht
www.strick.de/bekijken/nl/nlexpertise.cfm#bouwrecht

Incasso en Kredietmanagement
www.strick.de/bekijken/nl/nlexpertise.cfm#incasso

Transport- en verkeersrecht
www.strick.de/bekijken/nl/nlexpertise.cfm#transportrecht

Intellectueel eigendom en merkenrecht
www.strick.de/bekijken/nl/nlexpertise.cfm#merkenrecht

Met vriendelijke groeten,

Anwaltskanzlei Strick
Siemensstrasse 31
47533 Kleve
Duitsland
tel. 0049 2821 72220
fax. 0049 2821 722244
e-mail: (kanzlei@strick.de)
internet: www.strick.de

# Aanmelden via www.strick.de/nieuwsbrief .

# Afmelden? Stuur een email naar (nieuws@strick.de) met als onderwerp "afmelding (persbericht@nieuwsbank.nl)".

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Code Oranje afgekondigd: op weg naar een nieuwe democratie
Code Oranje afgekondigd¶ Persbericht Woensdag 26 oktober 2016 Code Oranje afgekondigd Op weg naar een nieuwe democratie Een groep van...

HomeExchange Gold brengt de ruil-ervaring naar nieuw service-niveau
HomeExchange – ‘s werelds grootste huizenruil-netwerk met meer dan 65.000 actieve listings in 150 landen– heeft HomeExchange Gold gelanceerd, een...

Bijna 90 procent Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde
Bijna 90% Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde Bijna 90% Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde Van alle Nederlanders wil...

Greenchoice weer 'Beste uit de Test' Consumentenbond
Duurzame energieleverancier Greenchoice is voor 2016 alweer beoordeeld als beste energieleverancier van Nederland. Consumentenbond vergeleek 14 energieleveranciers op klanttevredenheid, service...

Gemeente Oss gaat administratieve software ‘Op Orde’ gebruiken
De gemeente Oss heeft een contract gesloten met Op Orde, ontwikkelaar van software voor administratieve processen. Dit meldt Jeroen Lugte,...

Verzekeringsmaatschappijen beïnvloeden onbewust consument
Recentelijk heeft het de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een persbericht gepubliceerd over het gebruik van gedragswetenschappen in de marketing. Hierin...

‘Het huis waar de duivel woont’ van Goran Tribuson is verschenen
Gastarbeider Roby keert terug naar zijn geboortestreek, de buitenwijk De Gasfabriek. Hij wil er een kampioenschap in een nieuwe vechtsport...

Zorgkosten Nederland overstijgen rest van Europa
De zorgkosten per hoofd van de bevolking zijn naar verhouding in Nederland bijna het hoogst van heel Europa. Een Nederlander...

ABB Research Award ter ere van Hubertus von Grunberg voor Jef Beerten
Eerste ABB Research Award ter ere van Hubertus von Gruenberg voor dr. Jef Beerten ZUeRICH-(BUSINESS WIRE)- Dr. Jef Beerten van...

Speedheat heeft warm hart voor vrije architectuur
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict
UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict EMBARGO 24-10-2016 00.01 uur 21 oktober 2016 UNICEF: 1,7...

Dubline introduceert één mobiele telefoon met twee lijnen
Dubline introduceert vandaag een app die het gemak en vrijheid van een mobiele telefoon combineert met de professionaliteit van een...

Verplicht publicatie van 'slaperstarieven' energiecontracten
Recent concludeerde bestuurslid Henk Don van de consumentenwaakhond ACM dat consumenten het aanbod van energieleveranciers nu beter begrijpen en vergelijken....

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...