Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Gemeente Maassluis - nieuwe folder Bouwstoffenbesluit

Datum nieuwsfeit: 06-06-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Maassluis
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Maassluis

6-6-2001

Nieuwe folder over Bouwstoffenbesluit

Het Samenwerkingsverband Regionale Grond- en Reststoffenbank, waarbij ook de gemeente Maassluis is aangesloten, heeft een nieuwe folder gemaakt over het Bouwstoffenbesluit. In het Bouwstoffenbesluit is geregeld onder welke voorwaarden steenachtige bouwmaterialen en grond mogen worden gebruikt. Deze regels zijjn dus met name van belang voor wie betrokken is bij het ophogen of ontgraven van grond of het bouwen of verbouwen van woningen, wegen en bruggen. De folder is onder andere verkrijgbaar bij de gemeente Maassluis.

Bouwstoffenbesluit
Het Bouwstoffenbesluit stelt wettelijke regels aan het gebruik van steenachtige bouwmaterialen en grond. Het gaat bijvoorbeeld om het gebruik en hergebruik van bakstenen, dakpannen, beton, asfalt, zand en klei enzovoorts. Het Bouwstoffenbesluit is opgesteld om de kwaliteit van de bodem en het water te beschermen en het gebruik van secundaire bouwmaterialen te stimuleren. De nieuwe regels gelden overigens niet voor materialen die (inpandig) worden gebruikt.

Kwaliteit van het materiaal
De kern van het Bouwstoffenbesluit is dat de kwaliteit van het bouwmateriaal bepaalt of gebruik is toegestaan. Het is dus niet aan te bevelen om een tuin op te hogen met grond, waarvan de kwaliteit niet bekend is. Ook na toepassing moet de kwaliteit van het materiaal aangetoond kunnen worden door bijvoorbeeld het overleggen van certificaten. Wie materialen die onder het Bouwbesluit vallen toepast, doet er wijs aan naar certificaten te vragen bij de leverancier.

Certificering
Soms is door de fabrikant van het bouwmateriaal al onderzocht of vrij gebruik is toegestaan. Deze bouwmaterialen zijn gecertificeerd en daardoor hoeft de kwaliteit niet meer apart te worden onderzocht op het moment dat ze worden toegepast. Gecertificeerde bouwmaterialen kunnen zonder meer worden gebruikt. Wel moet altijd het certificaat bewaard worden, omdat de gemeente hiernaar kan vragen. Gecertificeerde bouwmaterialen of -producten zijn te herkennen aan het logo van het Bouwstoffenbesluit en aan het KOMO-keurmerk.

Folder
In de nieuwe folder over het Bouwstoffenbesluit staan de regels uitgebreid beschreven. Deze folder is gemaakt door 14 gemeenten in de regio Rijnmond, die samenwerken binnen de Regionale Grond- en Reststoffenbank. De folder en aanvullende informatie is in Maassluis verkrijgbaar bij Sector Stads- en Milieubeheer en bij het informatiecentrum in de hal van het stadhuis aan de Koningshoek , telefoon 010-5931931, of per email aan te vragen: (informatiecentrum@maassluis.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie