Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Bouwvergunning Delta Radio terecht geweigerd

Datum nieuwsfeit: 06-06-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Apeldoorn
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Apeldoorn

Keywords:

Raad van State: bouwvergunning Delta Radio terecht geweigerd

6 juni 2001

De Raad van State in Den Haag stelt de gemeente Apeldoorn in het gelijk in de weigering bouwvergunning Delta Radio. Het hoogste rechtscollege van ons land is het eens met het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Apeldoorn dat de beperking van het recht op vrijheid van meningsuiting, op grond van het Europees Verdrag voor Rechten van de Mens (Verdrag van Rome), gerechtvaardigd is vanwege de (natuur)belangen die gelden voor het bestemmingsplan Kootwijk. De bouw van vier zendmasten met een hoogte van 335 meter is met deze uitspraak definitief van de baan. Het wel of niet toewijzen door het rechtscollege van de nog lopende aanvraag voor een milieuvergunning kan hier geen verandering meer in brengen.

Het rechtscollege geeft in het besluit aan dat het bestemmingsplan beoogt de natuurwaarden van het gebied te beschermen. Zo is de plaats waar de zendinstallatie moet komen gelegen in het Centraal Veluws Natuurgebied. Dit belang weegt zwaarder dan het recht dat Delta Radio claimt op basis van het recht van vrije meningsuiting dat in het Verdrag van Rome is opgenomen. Bovendien geeft de Raad van State burgemeester en wethouders gelijk als het gaat om eventuele alternatieven voor een installatie als deze. Kootwijk is namelijk niet de enige locatie die in aanmerking komt voor realisatie van het zendstation.

De geschiedenis gaat terug tot 1996. In juni van dat jaar stelt Delta Radio de gemeente in kennis van de plannen voor de bouw van zendinstallatie. Deze bestaat uit een zender van vier getuide vakwerkmasten van elk 335 meter hoog, voorzien van rode en witte obstakelverlichting. Begin maart 1997 dient Delta Radio een bouwplan in bij de gemeente Apeldoorn. De gemeente wenst meer informatie over de plannen van Delta Radio. In mei 1997 weigert het college van burgemeester en wethouders de bouwvergunning waarna de aanvrager opnieuw een aanvraag indient. De gevraagde bouwvergunning wordt twee maanden later opnieuw geweigerd. Eind januari 1998 doet de rechtbank in Zutphen uitspraak waarbij zij het beroep van Delta Radio ongegrond verklaart. Dezelfde maand nog tekent Delta Radio beroep aan bij de Raad van State tegen de beslissing van de rechtbank in Zutphen. In december 1998 bepaalt de Raad van State dat het bouwplan inderdaad in strijd is met het bestemmingsplan maar dat burgemeester en wethouders opnieuw een beslissing moeten nemen. In deze zaak dient volgens het rechtscollege ook het Verdrag van Rome te worden betrokken. Dat gebeurt vervolgens ook maar toch wordt de vergunning opnieuw geweigerd. Delta Radio stelt vervolgens beroep in bij de rechtbank in Zutphen. Deze is van mening dat burgemeester en wethouders ten onrechte voor de tweede keer de bouwvergunning hebben geweigerd. De rechtbank is het daarmee eens en vernietigt het besluit. Daartegen wordt door burgemeester en

wethouders met succes beroep ingesteld bij de Raad van State. Het college heeft volgens de Raad van State terecht besloten de bouwvergunning te weigeren. Burgemeester en wethouders zijn zeer tevreden met deze uitkomst.

© 2001 - Gemeente Apeldoorn - Disclaimer

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie