Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Resultaten 1e kwartaal 2001 Ahold

Datum nieuwsfeit: 07-06-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Koninklijke Ahold
Zoek soortgelijke berichten
Ahold winst 1e kwartaal 2001 stijgt 50,6% naar Euro 346,6 miljoen

Hoofdpunten uit het bericht:

.Winst stijgt 50,6% naar Euro 346,6 miljoen
.Operationeel resultaat 57,2% hoger naar Euro 711,0 miljoen .Winst per aandeel stijgt 18,3% naar Euro 0,41
.Omzet 65,9% hoger naar Euro 18,2 miljard
.Verwachte groei winst per aandeel hele jaar: 15%, excl. valuta-invloeden

Zaandam, 7 juni 2001

Koninklijke Ahold N.V. heeft over het eerste kwartaal 2001 (16 weken t/m 22 april 2001) voor afschrijving van goodwill een winst behaald van Euro 346,6 miljoen (2000: Euro 230,2 miljoen), een stijging van 50,6%. Na afschrijving van goodwill (met ingang van het eerste kwartaal 2001) bedroeg de winst Euro 316,0 miljoen. Het resultaat voor afschrijving van goodwill per gewoon aandeel steeg met 18,3% naar Euro 0,41 (2000: Euro 0,35). Exclusief valuta-invloeden, vooral het effect van de hogere koers van de Amerikaanse dollar, steeg de winst per aandeel met 13,2%.

Commentaar Ahold President Cees van der Hoeven
Ahold President Cees van der Hoeven zei in een commentaar: Ahold heeft in het eerste kwartaal opnieuw uitstekende resultaten behaald. In de Verenigde Staten hebben zowel onze winkelketens als foodservice-activiteiten hun resultaten aanmerkelijk verbeterd. De kosten voor de ombouw van de Grand Union-winkels naar de Stop & Shop- en Tops-formule zijn al in deze resultaten verwerkt. Tevens is het nog negatieve bedrijfsresultaat van Peapod kleiner dan verwacht. De integratie van ICA in Scandinavië en Superdiplo in Spanje versterkt onze positie in Europa, waaraan ook de Nederlandse activiteiten voortreffelijk bijdragen. Onze activiteiten in Latijns-Amerika hebben uitstekend gepresteerd, zeker gezien de economische omstandigheden in de regio. Ahold ligt goed op koers om de doelstellingen voor het gehele jaar 2001 te realiseren.

Resultaten 1e kwartaal 2001 in vergelijking met vorig jaar

Omzet en resultaat werden in het eerste kwartaal beïnvloed door de hogere gemiddelde omrekenkoers van de Amerikaanse dollar (0,92 versus 0,98). De geconsolideerde omzet steeg met 65,9% naar Euro 18,2 miljard (2000: Euro 11,0 miljard). Exclusief valuta-invloeden bedroeg de autonome omzetgroei 7,4% en de autonome resultaatgroei 15,8%. De operationele cash flow (EBITDA) steeg met 49,9% naar Euro 1.114,7 miljoen. Het operationele resultaat voor afschrijving van goodwill (EBITA) steeg met 57,2% naar Euro 711,0 miljoen (2000: Euro 452,4 miljoen). Het bedrijfsresultaat na afschrijving goodwill (EBIT) bedroeg Euro 671,2 miljoen. De winst per aandeel voor afschrijving goodwill bedroeg Euro 0,41, 18,3% hoger dan vorig jaar. De toename exclusief valuta-invloeden bedroeg 13,2%.

Verenigde Staten

In de Verenigde Staten steeg de omzet met 60,0% tot USD 10,2 miljard; grotendeels door de consolidatie van omzet van US Foodservice en PYA/Monarch. De omzet van de supermarkt-ondernemingen in de VS nam toe tot USD 6,8 miljard. De retail omzet groeide autonoom met 7,2%. De vergelijkbare omzet groeide met 3,3% en de identieke omzetgroei bedroeg 2,9%. Alle vijf supermarktketens in de VS droegen bij aan de groei van de omzet. U.S. Foodservice behaalde een omzet van USD 3,4 miljard en een autonome omzetgroei van 16,0%.

Het operationeel resultaat nam toe met 44,9% tot USD 454,4 miljoen; gedeeltelijk door de consolidatie van US Foodservice en PYA/Monarch. Het operationeel resultaat van de supermarktactiviteiten bedroeg USD 331,8 miljoen. De kosten voor de ombouw van de Grand Union-winkels (USD 13,9 miljoen) werden ten laste van het resultaat gebracht. Het resultaat van internetkruidenier Peapod was USD 14,4 miljoen negatief. Het operationeel resultaat van de foodservice activiteiten bedroeg USD 122,6 miljoen.

Europa

In Europa steeg de omzet met 77,9% tot Euro 5,7 miljard, vooral door de consolidatie van de ICA Groep in Scandinavië en Superdiplo in Spanje. In Nederland werd de omzetgroei positief beïnvloed door de door Schuitema overgenomen A&P winkels. Ook Albert Heijn behaalde een uitstekende omzetgroei. Alle bedrijven in Europa behaalden hogere omzetten. De autonome retail omzet groeide met 8,0%.

Het operationeel resultaat nam toe met 53,8% tot Euro 188,3 miljoen; gedeeltelijk door de consolidatie van de resultaten van de ICA Groep en Superdiplo. In Nederland droegen vooral Albert Heijn, Schuitema en Deli XL bij aan de stijging van het resultaat. In Tsjechië was het resultaat beter dan vorig jaar. Het resultaat in Polen was negatief, gedeeltelijk door kosten samenhangend met de opening van nieuwe hypermarkten. Het resultaat in Portugal bleef nagenoeg gelijk.

Latijns-Amerika


De omzet in Latijns-Amerika groeide met 9,2% tot Euro 1,2 miljard. Ondanks moeilijke economische omstandigheden behaalden alle werkmaatschappijen hogere omzetten. De autonome retail omzetgroei bedroeg 6,5%. Het operationeel resultaat steeg met 64,5% tot Euro 47,2 miljoen. Alle werkmaatschappijen, in het bijzonder Bompreço in Brazilië en Disco in Argentinië, droegen bij aan de verdere toename van het resultaat.

Azië

In Azië was als gevolg van valuta-effecten de omzet in Euros licht lager dan vorig jaar. In lokale valuta was de omzet hoger dan vorig jaar. Het operationeel resultaat was Euro 4,9 miljoen negatief (2000: Euro 6,1 miljoen negatief).

Corporate kosten
De corporate kosten bedroegen Euro 15,1 miljoen (2000: Euro 13,0 miljoen).

Financiële baten en lasten

Het saldo financiële baten en lasten (Euro 228,2 miljoen negatief) is grotendeels gestegen door de financiering van acquisities en de consolidatie van de interestlasten bij US Foodservice, PYA/Monarch, de ICA Groep en Superdiplo.

De voortschrijdende rentedekking (interest coverage) bedroeg 3,1 en de voortschrijdende ratio netto rentedragende schulden/EBITDA 2,7.

Belastingdruk
De belastingdruk als percentage van de belastbare winst bedroeg 25,3% (2000: 26,5%).

Groepsvermogen
Het groepsvermogen uitgedrukt als percentage van het balanstotaal bedroeg 13,4% (ultimo 2000: 12,5%). Na conversie van de uitstaande converteerbare achtergestelde obligaties bedraagt het groepsvermogen 19,7% van het balanstotaal. Het garantievermogen was 20,3% van het balanstotaal (ultimo 2000: 19,5%). Het eigen vermogen bedroeg Euro 2,8 miljard. In het eerste kwartaal van 2001 werd aan het vermogen toegevoegd het netto resultaat van het eerste kwartaal 2001 onder aftrek van het dividend op preferente aandelen en de opbrengst van uitgegeven gewone aandelen in verband met uitgeoefende optierechten. Het negatieve saldo koersverschillen werd in mindering gebracht op het eigen vermogen. In het eerste kwartaal van 2001 werd goodwill verband houdend met acquisities tot en met november 2000 ten laste van het eigen vermogen gebracht. Goodwill in relatie tot acquisities na november 2000 werd geactiveerd.

Bevestiging winstverwachting gehele jaar 2001
De Raad van Bestuur bevestigt dat omzet en bedrijfsresultaat in 2001 naar verwachting in alle werkgebieden van Ahold zullen verbeteren als gevolg van toegenomen autonome groei en de bijdrage van recente acquisities. De nettowinst zal naar verwachting sterk hoger zijn. Exclusief valuta-invloeden en afschrijving van goodwill zal de winst per aandeel voor het gehele jaar 2001 naar verwachting groeien met 15%. Hierin zijn de eerder genoemde buitengewone posten begrepen.

Noot v/d redactie:

- Autonome omzet is exclusief omzet van acquisities en valuta-invloeden

- Identieke omzet is omzet van uitsluitend dezelfde winkels als in de voorgaande periode

- Vergelijkbare omzet is identieke omzet plus omzet uit bestaande, verplaatste winkels

Grafieken en fotos behorend bij dit kwartaalbericht vindt u op de sectie media informatie van www.ahold.com.


Privacybeleid en gebruiksvoorwaarden © Ahold, 2001

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Greenchoice weer 'Beste uit de Test' Consumentenbond
Duurzame energieleverancier Greenchoice is voor 2016 alweer beoordeeld als beste energieleverancier van Nederland. Consumentenbond vergeleek 14 energieleveranciers op klanttevredenheid, service...

Gemeente Oss gaat administratieve software ‘Op Orde’ gebruiken
De gemeente Oss heeft een contract gesloten met Op Orde, ontwikkelaar van software voor administratieve processen. Dit meldt Jeroen Lugte,...

Verzekeringsmaatschappijen beïnvloeden onbewust consument
Recentelijk heeft het de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een persbericht gepubliceerd over het gebruik van gedragswetenschappen in de marketing. Hierin...

‘Het huis waar de duivel woont’ van Goran Tribuson is verschenen
Gastarbeider Roby keert terug naar zijn geboortestreek, de buitenwijk De Gasfabriek. Hij wil er een kampioenschap in een nieuwe vechtsport...

Zorgkosten Nederland overstijgen rest van Europa
De zorgkosten per hoofd van de bevolking zijn naar verhouding in Nederland bijna het hoogst van heel Europa. Een Nederlander...

ABB Research Award ter ere van Hubertus von Grunberg voor Jef Beerten
Eerste ABB Research Award ter ere van Hubertus von Gruenberg voor dr. Jef Beerten ZUeRICH-(BUSINESS WIRE)- Dr. Jef Beerten van...

Speedheat heeft warm hart voor vrije architectuur
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict
UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict EMBARGO 24-10-2016 00.01 uur 21 oktober 2016 UNICEF: 1,7...

Dubline introduceert één mobiele telefoon met twee lijnen
Dubline introduceert vandaag een app die het gemak en vrijheid van een mobiele telefoon combineert met de professionaliteit van een...

Verplicht publicatie van 'slaperstarieven' energiecontracten
Recent concludeerde bestuurslid Henk Don van de consumentenwaakhond ACM dat consumenten het aanbod van energieleveranciers nu beter begrijpen en vergelijken....

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...