Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

FNV Bouw: komende jaren geen fusie

Datum nieuwsfeit: 07-06-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

FNV BOUW

FNV Bouw: komende jaren geen fusie

Voorzitter Roel de Vries van FNV Bouw voorziet de komende jaren geen fusie van zijn bond met andere FNV-bonden. Hij zegt dat bij de opening van de jaarvergadering van de bondsraad van FNV Bouw, donderdag 7 juni in Noordwijkerhout. In de richting van het FNV-congres volgende week laat De Vries een waarschuwing horen: vakcentrale en bonden moeten niet meer op de schop nemen dan ze ook kunnen realiseren in de komende vier jaar.

FNV Bouw is van oudsher groot voorstander van nauwe samenwerking binnen de FNV. Al jaren bepleit de bond een 'ongedeelde vakcentrale'. Vier jaar geleden bleef de bond op het laatste nippertje buiten de samenwerking in FNV Bondgenoten. De andere vier vonden samenwerking met nog een vijfde partner té ingewikkeld worden. FNV Bouw zette zich daarop in voor praktische samenwerking, onder meer in de huisvesting. Vooral dankzij de inspanningen van FNV Bouw besloten ook de ambtenaren en de vakcentrale in Woerden hun nieuwe hoofdkantoor neer te zetten. Nu constateert voorzitter Roel de Vries dat de eerste paal nog de grond in moet. Dat brengt hem tot een 'realistische benadering': 'De FNV moet eerst waarmaken wat zij in gang heeft gezet. De samenwerking die uit gezamenlijke huisvesting voortvloeit, inclusief facilitaire ondersteuning, en de inrichting van hoogwaardige centrale en decentrale individuele dienstverlening, leveren vermoedelijk voldoende werk voor de komende jaren. Hier geldt voor ons het adagium: 'Minder. Maar beter!'

Kritisch is de voorzitter van FNV Bouw over voorstellen op het FNV-congres voor een eventueel lidmaatschap met een basiscontributie voor een beperkt pakket aan rechten en diensten, met daarbovenop betaling bij afname van een extra dienst of product. Dan krijgen leden alsnog hoge kosten op een moment dat ze die nu net niet kunnen gebruiken, bijvoorbeeld voor een bondsadvocaat als ze een conflict met hun werkgever hebben. De Vries noemt dat 'de bijl aan de wortel van de vakbeweging' omdat die met de huidige contributie dat soort kosten op zo'n moment nu juist voorkómt.

Met verve zet de voorzitter van FNV Bouw zich opnieuw in voor vergaande samenwerking tussen FNV en bonden in de strijd om goede CAO's. Hij staat een 'verantwoorde koers' voor, 'die ook werkgelegenheid en inkomen in de komende jaren oplevert.' Coördinatie, volgens de formule die de FNV voor de bepaling van onderhandelingsruimte en loonruimte al de nodige jaren hanteert, is daarbij volgens De Vries onontbeerlijk. Ook al blijkt dat FNV Bouw met z'n looneis van 6 procent in het afgelopen jaar niet al te zeer met andere bonden uit de pas heeft gelopen. In de FNV-nota over de sociale zekerheid ziet de bond veel van z'n eigen uitgangspunten terug. Dat geeft een goede basis voor discussie in de Sociaal-Economische Raad over de nota van de commissie-Donner, aldus voorzitter Roel de Vries van FNV Bouw. Zo sprak het congres van FNV Bouw begin april opnieuw uit dat de uitkeringen omhoog zouden moeten naar 80 procent. Fel zal de bond zich er echter tegen verzetten als vooral gedeeltelijk arbeidsgeschikten het gelag betalen, zoals de commissie-Donner nu voorstelt.

Voor de redactien,

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie