Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Voorstel Jorritsma voor korting w/k-installatie onvoldoende

Datum nieuwsfeit: 07-06-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: LTO Nederland
Zoek soortgelijke berichten
LTO Nederland

'Voornemen staat haaks op eerdere milieu-afspraken'

Voorstel Jorritsma voor korting w/k-installatie onvoldoende

Donderdag 7 juni 2001 - Het voorstel van minister Jorritsma om w/k-installaties een korting van 0,75 cent per kWh te geven, is volstrekt onvoldoende om de tuinbouw in de benen te houden, vinden het PT en LTO-Nederland. Ook vakgroepvoorzitter Tuinbouw Koos Hoogendoorn begrijpt er niets van. Wordt er nu alleen maar voor het evangelie van de markt gepredikt?

Minister Jorritsma van Economische Zaken stelde vorige week namens het kabinet een extra korting van 0,75 per kWh voor op de afdracht van de regulerende energiebelasting (reb) van w/k-installaties, voor een periode van vijf jaar. De Tweede Kamer vroeg via de motie Wijn/Van den Akker om overheidsmaatregelen om deze milieuvriendelijke energieproducerende installaties te behouden. Met de al bestaande korting van 0,5 cent en de toezegging van Jorritsma van 0,75 cent zou de totale afdrachtskorting komen op 1,25 cent per kWh. Deze toezegging zou gelden voor alle w/k-installaties in Nederland. Specifiek voor de tuinbouw kwam Brinkhorst eind vorig jaar met een extra korting van 1,0 cent per kWh. De totale korting zou hiermee komen op 1,5 cent. Het huidige kabinetsstandpunt van 1,25 ligt hier echter een kwart cent onder.
De voornemens staan volgens Hoogendoorn haaks op eerder gemaakte afspraken met de sector. Kijk maar naar de Vamil-regeling. Deze biedt ondernemers direct financieel voordeel wanneer ze in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen investeren. Jorritsma zet deze afspraken onder spanning, meent Hoogendoorn. De enige verklaring die hiervoor is dat uiteindelijk de markt voor het milieu gaat. Hoogendoorn begrijpt ook niet waarom niet meer organisaties zich sterk maken voor w/k-koppeling. De milieubeweging, alle organisaties die zich bezig houden met w/k, waar zijn ze?

Kamercommissies
PT en LTO hebben Brinkhorst vorige week donderdag gevraagd de toezegging van 0,75 voor de komende vijf jaar te verhogen. Verder deden ze de minister de suggestie aan de hand om de financiële toezegging van de overheid vervroegd met de tuinbouw te verrekenen. Brinkhorst heeft toegezegd naar het voorstel te zullen kijken. LTO en PT heeft vorige week ook de vaste Kamercommissies voor de Landbouw en Economische Zaken benaderd over het tuinbouwstandpunt. De voorstellen van Jorritsma betekenen een ernstige verzwakking van de toch al marginale positie van w/k-installaties in de tuinbouw, schrijven de organisaties. Het voorstel van de minister leidt tot duurdere w/k-stroom, een grotere CO2-uistoot en het uitschakelen van nog meer w/k-installaties.
Het zou een extra impuls zijn geweest als de 0,75 cent van Jorritsma bovenop de bestaande korting van van 0,5 procent en de toezegging van Brinkhorst was gekomen, aldus het productschap en LTO. Als dit niet mogelijk is moet het gereserveerde budget van honderd miljoen gulden voor de glastuinbouw uit de brandstofcompensatie niet besteed worden aan extra afdrachtskorting van 1,25 cent per kWh, zo stellen PT en LTO in hun brief.

Wilt u hierop reageren? Stuur dan uw e-mail naar: (westweek@wlto.nl)

(Auteur: Redactie Westweek)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie